Политзатворникът бай Дурмушали от Кроячево: „Обичам името си, като душата си”

През 2018 година се навършват 34 години от  така нар. „Възродителен процес“, които промениха живота на нашите бащи и майки, приятели и роднини! Несъмнено промениха и съдбата на България.На 10 декември 1984 г. със заповед на вътрешния министър Димитър Стоянов се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на „български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население”. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Много хора от кърджалийския регион, които се опълчиха срещу този режим, платиха твърдо скъпо за идеалите си. Дадоха се много жертви, за да има демокрация в родината ни. А хиляди са изпратени в лагери и затвори, цели семейства са интернирани.

76-годишният политзатворник Дурмушали Хасанов Дурмушев от ардинското село Кроячево е само един от тези, които са арестувани и изпратени в затворите в Белене и Стара Загора.

Срещаме го в центъра на град Ардино, където е дошъл да се види с познати и близки.

Лежал е 2 години, 10 месеца и 25 дена в Старазагорския затвор. Бай Дурмушали със сълзи на очи разказа за онези години, когато му сменят името. „Една сутрин в студен януарски ден (1985г.)  дойдоха у дома трима милиционери и кметът на Кроячево (катаджията Мухаммед). Бяхме заедно с покойната ми съпруга Музафер и двете ми дъщерички. Поискаха паспортите ни, отначало не им дадох, казах, че „Аз съм Дурмушали, това е моето име и няма по-велико от него”. Следващият ден отидох на работа в Смолян. Бях товарен разтоварач в местния ОКС. След обяд дойдоха 3-ма непознати души, арестуваха ме и бях откаран в Окръжно МВР-Смолян. Останах два месеца в следственото, след което бяха изпратен в затвора в Стара Загора”, сподели бай Дурмушали. Казва, че обича името си като душата си и винаги ще се бори срещу неправдата.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    наблюдател
    1 -1
    08:05, 14 фев 2018
    Престанете с този процес.затворете тази страница защото тя е написана и гърба с друго отражение.гарата в пловдив, бухово и т.н.отговорете ми на следния въпрос.защо доста хора млади и други турци не си сменят имената сега а остана с българските си......защото никой в европа не ги иска с тези имена.срам ги е....
    тогава....мир между хората и стига са ви манипулирани вашите мекерета от дпс и раазни други достове и т-н. теу си живуркат на вашия гръъб а вие като останалия български народ мизерувайте и им вярвайте
    • Al
      ali
      0 0
      01:33, 15 фев 2018
      Затвори си грозната уста наблюдател/подстрекател/ кой не ни искал с тези имена,, къй идиот ти гледа името гледа се паспорта, те това е , тези които не си връщат турските си имена са досъщ като тебе ,, педали,, и боклуци, боклуци има всяко стадо.
Последни новини