Прост трик елиминира тревожността

Когато тревожността заплашва спокойствието ни, ни е трудно да запазим връзка с реалността.

Един прост трик, използван от психолозите има потенциала да осовободи мозъците ни от лапите на тревожността и да ни върне в настоящето.

Методът “5-4-3-2-1” е изключително прост, но все пак ефективен, той ще ви позволи да върнете контрола над ума си, когато тревожността ви обземе. Методът не се изчерпва само с това да броите наобратно от 5 до 1.

Първата стъпка, когато ви обземе пристъп на тревожност, е да се огледате наоколо и да идентифицирате 5 неща, които виждате.

След това идентифицирайте 4 неща, които чувате, три, които усещате (от крака в обувката си, до халката на пръста си), а после 2 неща, които подушвате.

И най-накрая усетете вкуса на нещо, дори това да е езика ви.

Тези стъпки трябва да се извършат бързо, ефективността им е потвърдена многократно.

Елън Хендриксен клиничен психолог от Бостънския университет казва: “Фокусирането върху собствените ни сетива ни връща в настоящето, а броенето на обектите спира хаотичното препускане на мислите ни.”

Други учени също потвърждават, че упражнението намалява тревожността, като променя фокуса върху обкръжението ни в настоящия момент, далеч от нещата, които ни карат да се чувстваме неспокойни. То руши нездравословните мисловни модели.

Освен тревожност, простият трик елиминира депресия, зависимости, ниско кръвно налягане и стрес, според Харвардския университет.

Следващия път, когато се почувствате тревожни се концентрирайте върху нещата, които виждате, усещате, вкусвате и помирисвате и оставете на заден план несигурността, съществуваща само в главата ви.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини