Кърджалийци ще почетат жертвите на комунистическия режим на 1 февруари

Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. На 1 февруари 1945 годинатой осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени повече от 28 хиляди души и хиляди са убити.

С решение на Министерския съвет от 2011 година по предложение на президентите на България Желю Желев  и Петър Стоянов 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Гражданско сдружение „Форум“ кани гражданите на Кърджали да отдадат своята почит към жертвите на комунистическия режим на 1 февруари в 11 часа пред Мемориалния знак на отец Благой Топузлиев. Свещеникът е най-известния дисидент в Кърджали и неговият паметник се възприема като мемориал на всички пострадали и репресирани от режима.Организаторите смятат, че днешните българи не трябва да допускатжертвите да бъдат забравени и истината да бъде неглижирана.

Валентина Иванова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини