МВР няма да връща номера, отнети заради изтекла книжка

KАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 г. номера, свалени за шофиране с изтекла книжка, освен ако съдът не го задължи. Това обясни за "Дневник" шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Причината за това е, че в закона не е предвидено действие с обратна сила на измененията.

Последните промени в Закона за движения на пътищата, с които отпадна свалянето на номерата на колите заради шофьори с изтекли книжки, влязоха в сила от 3 януари 2018 г. Заради това собствениците на колите, чиито табели са били свалени преди тази дата, не могат да искат връщането им.

Изключението е в случаите, при които собственикът е обжалвал

наложената от КАТ санкция и делото му не е приключило до 3 януари. Защото в тези случаи съдът трябва да приложи по-благоприятния спрямо шофьора закон и да отмени свалянето на номерата му поради изтекла шофьорска книжка.

Приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка беше въведено в началото на миналата година. Текстът в закона тогава гласеше, че се прекратява регистрация на кола, която шофьор кара без да притежава съответното свидетелство за управление. Този неконкретен текст стана причина катаджии да свалят табели на шофьори с изтекли книжки и доведе до противоречива съдебна практика. Защото някои съдилища отменяха санкции на Пътна полиция, а други ги потвърждаваха.

В началото на декември шефът на пътна полиция Бойко Рановски обясни, че приравняването на каране с изтекла книжка на шофиране без книжка е станало част от закона след становище на съда и прокуратурата. "Никой не казва, че шофьорът е неправоспособен, а че кара без валиден документ за това", коментира той.

Заради недоволство на шофьорите обаче се стигна до 

промяна в закона, след която регистрация на кола се отнема при стриктно изброени случаи,

свързани с книжката на шофьора, а именно: "без да е правоспособен водач, не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, или свидетелството му за управление е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства - за срок от 6 месеца до една година".

Тя се отнема и при шофиране шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвта.

Към момента ако катаджия хване шофьор с изтекла книжка, той ще му наложи глоба по Закона за движение по пътищата - от 100 до 300 лв. или глоба и по Закона за българските документи за самоличност от 30 до 200 лв., обясни за "Дневник" шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини