ДПС се поклони пред жертвите на Възродителния процес в Горско Дюлево и Ауста

В момчилградските села Горско Дюлево и Ауста пред чешмите-паметници на Мустафа Юмер и Алиосман Али, убити през 1984-а г. по време на т. нар. Възродителен процес,

се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди. Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу тоталитарния режим в Кърджалийско преди 33 години.

Заедно с родителите и близките на загиналите, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС инж. Хасан Азис и Ахмед Ахмедов, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представителиАдленШевкед, Ерол Мехмед, Имрен Мехмедова, Танер Али и ИхсанХаккъ, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, председателят на репресираните в Момчилград Мехмедали Рамадан. Тук бяха главният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил ОкяйСъндър, представителят на ДПС в Истанбул Фахри Ватансевер, синът на покойния Алиосман Али, Юзджан Алиосман от Измир.Събитието уважиха още кметове на общини от областта, общински съветнициот ДПС и представители на изселническите организации от Одрин, Истанбул, Измир и Бурса.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи  молитва в памет на Мустафа Юмер и Алиосман Али и за всички жертви от съпротивата срещу насилствената смяна на имената.

Ученици рецитираха стихове на турски език под ръководството на Ширин Мустафа.

Всички присъстващи бяха гостени с пилаф и мекици.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    БЪЛГАРИН
    0 0
    17:16, 26 дек 2017
    Този нагъл пелетек -помаков /Карадаятя/ е подстрекател към нови размирици,защото търпението на българите е на изчерпване от техните манипулации и театрални постановки които презее цялото време разиграват. какъв възпоменателен театъръ.защо бе уважаеми националисте не направите такива на гара бухово в пловдив и на колко други места където тнурски терористи убиха невинни хора. кого плашиш кой ще управляа запомни го в дебелага си помашка глава че тук е БЪЛГАРИЯ И НИКАКВИ КОНСУЛИ ТУРСКИ И ДРУГИ МЕКЕРЕТА.КЪДЕ СА СЛУЖБИТЕ КЪДЕ Е ББЛГАПРИЯ. ДОКОГА ТАКОВА ПОКЛОННИЧЕСТВО. ОНЯ ОТ САРАИТЕ ЩЕ ПРОИЗНАСЯ СУЛТАНСИТЕ СИ ДЕПЕШИ И Т.Н. П АРОДИЯ
Последни новини