Трихинелоза върлува в Кърджалийско, седем диви прасета заразени


От откриването на груповия лов на дива свиня на 1 октомври до момента в Кърджалийска област са отстреляни седем прасета, болни от трихинелоза.
Пробите са изследвани в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, съобщи "Нов живот". 

Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория по паразитни болести в София. Шест от заразените прасета са ударени на територията на Ловно-рибарското сдружение в Момчилград, предимно в Джебелско. 

От началото на ловния сезон в ОДБХ са изследвани 370 прасета. През миналия сезон са били изследвани общо 347, като шест от тях са били болни от трихинелоза. 

Ловният сезон 2017/2018 г. продължава до втората неделя на януари 2018 г. Затова се очаква да бъдат открити още трихинелозни прасета. Картината е тревожна. В сравнение с миналата година броят на отстреляните диви прасета, заразени с трихинелоза, е по-голям. Затова компромиси не бива да се правят. Всички отстреляни прасета трябва да се изследват, категоричен е директорът на ОДБХ д-р Георги Грозев. 

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашни и диви животни. Животните се заразяват като ядат месо от болни от трихинелоза животни, а хората – от заразено месо или от месни продукти, недобре топлинно обработени. Заболяването при човека започва с отоци по лицето, висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дишане и ходене. Понякога започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Заболяването протича тежко, понякога смъртоносно за човека. 
Дир.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини