Каталуния гласува

Каталунците гласуват на предсрочни регионални избори. Избирателните секции са около 2700 на брой. Право на глас имат 5,5 млн. души.

Очаква се избирателната активност да достигне 80 процента. До вота се стигна, след като испанското правителство пое контрол и разпусна кабинета и местния парламент след решението на сепаратистите да обявят Каталуния за независима страна.

Избирателите в Каталуния днес решават дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правосъдието за опит за отцепване, разтърсил както Испания, така и Европа.

Най-новите допитвания показват, че каталунците са все така разделени поравно между сепаратистите и привържениците на единството на Испания.

Водейки кампания чрез видеообръщения от Брюксел, сваленият бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон твърдеше, че гласуването за него ще означава поражение за Мадрид.

В противниковия лагер, 36-годишната кандидатка на партия "Сиудаданос" Инес Аримадас обещава на каталунците край на кампанията за независимост, която всява разделение в областта от години и накара над 3000 компании да изместят централите си другаде.

Дори сепаратистите да не спечелят мнозинството от гласовете, изборният закон облагодетелства селските райони, където те доминират, а допитванията им дават надежди да получат 68 от общо 135-те места в каталунския парламент.

Една такава победа би ги насърчила да преодолеят разногласията си, още повече, че автономията ще остане суспендирана, докато не бъде сформирано правителство. Само че има голяма вероятност за блокаж и нови избори, предрича политологът Пепе Фернандес - Албертос. Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини