230 полицаи ще се грижат за добър обществен ред по време на предстоящите празници

Извършени са проверки на 52 обекта, засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата и оживени места в областта

230 полицаи от ОД на МВР-Кърджали и служители на Зоналното жандармерийско управление ще бъдат включени в охраната на обществения ред по време на предстоящите празнични събития, литургии и публични прояви в областта. Във връзка с коледните и новогодишни празници служители на РД „ПБЗН”-Кърджали извършиха 52 проверки на обекти на територията на областта, от които 10 православни храмове, 14 хотели, хижи и места за настаняване и 28 увеселителни заведения. За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са връчени 6 писмени разпореждания. При проверките беше обърнато внимание на създадената организация за пожарна безопасност в обектите, осигурените условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, както и на вентилационни и електринсталации.  Извършен е инструктаж на персонала, който е ангажиран с провеждането на мероприятията за противопожарните мерки. Полицейски служители са направили разпореждания на търговските обекти да не се продават пиротехнически изделия освен в седемте лицензирани за тази дейност магазини. 
Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на съвместни мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата и извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения. 
Засилено полицейско присъствие ще има около обектите и местата, където се очаква голямо оживление:  в районите на големи търговски комплекси и коледни и новогодишни базари, църковни храмове. Организирани са срещи с лица, осъществяващи частна охранителна дейност в места, където се очаква да се провеждат празнични мероприятия за  пропускателния режим в охраняваните от тях обекти. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на автогари, жп гари и други места с масово струпване на хора. Създадена е необходимата организация за безопасност на движението по пътищата преди, по време и след празничните и почивни дни. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата,  към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират скоростните режими, правоспособността на водачите, употребата на алкохол и наркотични вещества. 
Определени са служители в Районните управления на МВР в областта, които ще бъдат ангажирани с противодействие на престъпленията против собствеността по време на празниците. 
ОТ РД „Пожарна безопасност и защита на населението” припомнят някои основни правила за безопасно поведение с цел предпазване от пожари.
За ефектно осветление на елхите е по-добре да се използват нисковолтови лампички, по възможност захранени с батерии вместо от електрическата мрежа. Разполагането и паленето на свещи, бенгалски огън и други подобни да е по периферията на елховите клончета и да не са в близост до горими гирлянди и украси. В ресторантите, търговските обекти и залите за тържества, елхите и коледните украси да се поставят на необходимото разстояние от изходите и отоплителните прибори. При провеждането на тържествата трябва да се вземат всички необходими мерки за спазване на правилата за пожарна безопасност. Собствениците и наемателите да не допускат превишаване капацитета в заведенията и да поддържат свободни пътищата за евакуация.
                  Саморъчно направени бомбички – така наречените “пиратки”, могат да причинят освен пожари и тежки наранявания. Ето защо закупуването на пиротехнически изделия трябва да става само от лицензирани магазини. Задължение на родителите е да се ограничи достъпът на децата до увеселителни изделия и до други огнеизточници. При пожар и  невъзможност от напускане на сградата да се запази самообладание и да се използват естествени укрития – бани, тоалетни, тераси и др. подобни, колкото е възможно по-далеч от огнището на пожара. За предпазване от дима и високата температура могат да служат мокри кърпи, одеяла и други подръчни материали. Придвижването в задимена обстановка да се извършва ниско по пода, а за ориентир да се ползват стените на помещенията. При оставане в сградата във всички случаи трябва да съобщите за това по телефона или да дадете знак през прозорците или по друг начин за местонахождението си.
При произшествия или извършени престъпления незабавно позвънете на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

  Това съобщиха от Регионалния  пресцентър на МВР-Кърджали.            

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини