Даниела Назърова-дамата банкер

Да работиш като банкер е предимно мъжко занимание. Да си ротарианец-също. Една жена в Кърджали обаче успешно се справя и с двете. Нещо повече, тя е от хората положили началото на частните трезори в града. Даниела Назърова е и първата жена –ротарианка в страната. Професията и общественият ангажимент са взаимно свързани. Защото за да те приемат в Ротари е необходимо да си най-добър в професията.

 Даниела Назърова се сблъсква с трудностите в живота още дванадесет годишна. Баща й умира след преживяна катастрофа. В спомените й остават зимните месеци, когато със сестра си чакат премръзнали на дълги опашки пред пунктовете за нафта  за отопление.

 Бяхме три жени, които трябваше да се борим с живота. Това ме научи на отговорност и самодисциплина, споделя Даниела. Тя е благодарна на родата от тракийци и родопчани, която тогава им оказва силна подкрепа.

 В училище и се отдава математиката. Решава че ще става инженер. Разубеждава я сестра й, която в този момент е студентка по архитектура. Даниела променя решението си и записва икономика на транспорта в УНСС.

 В годините на социализма отрано можеш да избереш къде да работиш. Даниела е поставена пред дилемата да получи стипендия и подпише договор с БНБ или ДАП. Майка й е категорична-при тези мъже-шофьори не те пускам. Така избира банкерството-професия, доскоро запазена само за силния пол.

 Преди 37 години когато Даниела започва професионалния си път да работиш в банка не е особено престижно. Работа има много. Канят я в централата на БНБ в София. Тя предпочита да се върне в Кърджали. Започва като счетоводител в БНБ. За 11 години израства до директор на дирекция.

 Идват демократичните промени. Търсят се смелчаци, които да се хвърлят в частния бизнес. По това време тя е в майчинство и случайно разбира, че е създадена  Първа частна банка. Сигурна е че няма откъде да се вземат кадри, затова предупреждава колегите си. Моментът не закъснява канят е на разговор в София. Предизвикателството е голямо и тя го приема. Започва в една стая в апартамент, с три бюра, пишеща и сметачна машина под наем. Никой не й помага. Частник е мръсна дума. Постепенно Първа частна банка се налага като партньор на зачеващия частен бизнес. Самата Даниела вярва в бъдещето на банката и дори си купува акции. Времето след 1990 г. е динамично и изпълнено с предизвикателства. Липсват правила за кредитиране, няма откъде да получиш информация за клиентите. С лекота  можеш да теглиш кредит от няколко банки без да те засекат. Фалитът на ПЧБ е един от най-тежките мигове в професионалния й живот, защото много хора са и повярвали. Излиза първа от банката, за да избегне съкращенията на служителите си.

 После следват почти две години в “Хеброс”. Банката е в процес на приватизация и се работи много трудно. Затова не се замисля и веднага приема предложението да създаде клон на Първа инвестиционна банка. Годината е 2001 и пак от нулата-ремонт, сформиране на екип, търсене на клиенти. Дава много от себе си за да наложи банката в региона. Но както казват нейни близки призванието й е да създава офиси. В края на 2007 г. е поканена да оглави втория офис на Райфайзен банк в Кърджали и тя приема. Удовлетворена е, че е част от екипа на една от най-добрите банки в България.

       Според Даниела Назърова тайната на успеха  при острата конкуренция между банките е в качеството на обслужване. Тя винаги е поставяла на първо място човешкия фактор. Професионализма, коректното отношение и доверието са определящи за клиента.

 Успехите й в банкирането носят признание. През 1998 г. е поканена за член на Ротари клуб Кърджали. Първоначално мъжете от клуба са резервирани. Ротари тепърва се отваря за жените в световен мащаб. И от клуба в Кърджали се очаква да направи първата крачка в страната като приеме жена за член. Даниела е подготвена. Още през 1994 г. благодарение на свой колега се запознава с конституцията на Ротари и правилника на клуба в Смолян. Даже я ангажират да помага за създаването на структурата в Кърджали. Въпреки това стажува цяла година преди да я приемат.

В Ротари й  харесва възможността да даваш , а не да вземаш.Смята, че служи на обществото .Дълго време е в ръководството на местния клуб.

 Днес Даниела Назърова не е непосредствено в банкирането.Оттеглила се е .Въпреки това ще си остане дамата-банкер.И първата жена ротарианка в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини