Кучетата, а не шимпанзетата, приличат най-много на хората

Хората и шимпанзетата имат много общи гени, но кучетата живеят с нас толкова отдавна и вече са така опитомени, че служат за модел за разбиране на човешкото социално поведение, съобщи Дискавъри, позовавайки се на унгарски учени.

Готовността за помощ и привързаността към хората, разбирането на човешката реч и невербални комуникации, способността за имитация са само някои от поведенческите черти, които са общи за хората и кучетата.

"Възможно е тези животни дори да мислят понякога като нас", твърди Йожеф Топал от Института по психология към Унгарската академия на науките.

Топал и екипът му твърдят, че кучетата трябва да служат като "нови шимпанзета" в сравнителните изследвания, предназначени да покажат човешката уникалност.

Кучетата в много отношения са като "неговорещи деца в животинска кожа" и често отношенията на собственика и животното са като тези на родител и дете.

В едно от многото си изследвания екипът научил 16-месечно бебе и възрастно куче да повтаря показано действие по словесната заповед "Направи го". Кучетата се справили "изненадващо добре и сравнимо" с детето.

Много изследвания подкрепят идеята, че кучетата демонстрират трите основни вида социално поведение, развити от хората след отделянето им от шимпанзетата преди 6 милиона години.

Те са обществен инстинкт или организиране на групи, синхронизация, при която се следват общи социални правила, а също конструктивни действия за сътрудничество и общо постигане на целите.

Кучетата могат още да различават рационалните от ирационалните човешки заповеди. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини