Тежките метали в реките Върбица и Голяма над нормите

Замърсителите - стар хвост и приток извън хвостохранилището
Наднормени стойности на тежки метали в реките Върбица и Голяма показват резултатите от проби след проверката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и РИОСВ - Смолян, съобщиха от двете институции.
По сигнал съвместен екип прави проверка на място на 28 ноември и взима водни проби от 6 пункта за повърхностни води в областите Смолян и Кърджали, от 3 пункта за подземни води - шахтови кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на град Златоград и населените места в региона, и от 1 пункт за отпадъчни води. "Водата е изследвана по показателите: активна реакция, рН, електропроводимост, разтворен кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, желязо, манган, цинк, мед, кадмий, олово, никел, живак, цианиди.
След анализа бе установено превишаване на стандарта за качество на околната среда (СКОС) за определени показатели", заявяват експертите.
На пункта за отпадъчни води на изхода на тунела на хвостохранилището „Ерма река“ преди заустването в р. Голяма неразтворените вещества са замерени на 91 mg/dm3 при норма 50 mg/dm3; желязо (общо) на 3,58 mg/dm3 при норма 3,5 mg/dm3; олово - 0,37mg/dm3 при норма 3mg/dm3. В левия приток на река Голяма - река Гидюрска, която не минава през хвостохранилището, се отчитат превишаване на цинк и кадмий.Според експертите най-вероятната причина за констатираното замърсяване на притока с металите е изтичане на руднични води от стари изоставени рудници в района.
В река Голяма на 100 метра след хвостохранилището се установява превишаване при манган, желязо, цинк, кадмий, олово и цианиди свободни. В река Върбица преди град Златоград се отчита превишаване на желязо, манган, цинк, кадмий, олово и цианиди-свободни. Преди вливането на река Неделинска в река Върбица също отчитат превишаване на кадмий, олово, цинк, мед, манган и желязо.

В двата пункта на р. Върбица при с. Върли дол и преди яз. Студен кладенец се установява вече единствено превишаване на желязо, а в двата пункта за подземни води няма превишаване, в кладенеца от с. Пресека е измерено превишение на желязо - 452 ?g/l при стандарт от 200 ?g/l.
"Проведена е работна среща и е изискано становище на авторския надзор на хвостохранилще „Ерма река“, като са набелязани конкретни технически мерки за подобряване на работата на съоръжението.
Мерките ще бъдат разработени под формата на задължителен график, като РИОСВ - Смолян ще контролира изпълнението им. За допуснатото нарушение на условията в разрешителното, а именно „превишаване на индивидуални емисионни органичния“, срещу „Горубсо Златоград“ АД, която експлоатира хвостохранилище „Ерма река“, ще започне административно-наказателно производство", заявяват от институциите.
За резултатите са информирани областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали, управителите на ВиК-дружествата в Смолян и Кърджали, както и управителите на Регионалните здравни инспекции в Смолян и Кърджали.Тъй като хвостохранилището е от язовирен тип и представлява депо за минни отпадъци, за вземане на отношение по компетентност са сезирани още Министерството на енергетиката и Държавната агенция по метрология и технически надзор.
Според експерти до замърсяването води хвостът, който от над 60 години се трупа в обекта, и се отмива от опашката на хвостохранилището, което работи от 1963 г.
Според авторите на сега действащия План за управление на речните басейни замърсителите намаляват при минаването си през хвостохранилището, но е невъзможно водите да достигнат чистота до стандартите по Наредбата от 2010 г. Те предлагат да се намалят постъпващите в хвостохранилището руднични води, съдържащи високи концентрации на тежки метали, тъй като те отмиват стари, недействащи рудници, за което е доказателство р. Гидюрска, която не минава през хвостохранилището.
Автор: Петя ГАЙДАРОВА
http://www.marica.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини