Тази неделя ще имаме най-ярката суперлуна

Декемврийската суперлуна в неделя ще бъде най-голямата и най-ярката за 2017 г.

В това няма нищо повече от обичайното движение на нашия естествен спътник по неговата орбита, но тогава тя ще го доближи на "едва" 357 987 км от Земята.

Суперлуна наблюдаваме, когато пълнолунието настъпва по на същото време, когато Луната преминава през перигея (най-близката позиция на Луната до Земята по елиптичната ѝ орбита около нашата планета). Тази комбинация води до това, че Луната се вижда малко по-голяма и по-ярка отколкото по друго време. 

Яркостта и видимият размер ще се увеличат с няколко процента, но това е достатъчно да направи пълнолунието  атрактивно. По-точно, на 3 декември Луната ще изглежда със 7% по-голяма и с 16% по-ярка от обичайното. Тя ще изгрее в 17:47 часа. 

Суперлуната тази неделя ще е четвъртата за 2017 г. Тази година Луната е имала 13 перигея и също толкова апогея. Разликата в разстоянието до Земята при това е около 50 хил. км.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдателен
    1 0
    21:57, 30 ное 2017
    Лека корекция: Перихелий е най- близката точка на дадена планета до Слънцето (от Хелиос - Слънце). Това, което иска да каже журналиста е перигей - най-близката точка до Земята (Гея - Земя)
Последни новини