Областният съвет по етнически и интеграционни въпроси ще съдейства за връщане на деца в училище

Изображение 1 от 2

    Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси с председател зам.-областният управител Леман Али гласува решение да съдейства и координира взаимодействието между местната и държавна власт в изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на децата в училище. На заседание днес Областният съвет изслуша презентация по темата на началника на Регионалното управление по образование Гроздан Колев, който запозна членовете на съвета с резултатите от проведената кампания. Формирани са 36 екипа с близо 300 членове от различни институции. Документално са обхванати 5068 ученици и деца в предучилищна възраст. 3700 от тях са заминали в чужбина. Голяма част от останалите са навършили 16-годишна възраст. Те излизат извън обхвата на дейностите по Механизма и не подлежат на задължително връщане в училище. 72 са учениците, които влизат отново в класните стаи. Основният проблем при издирването на ученици, напуснали училище, е разпокъсаността и разпръснатостта на населените места в областта. В момента се работи с деца, попаднали в риск с голям брой неизвинени отсъствия. Такива има в ОУ “Паисий Хилендарски“ в с. Перперек и ОУ “П.К. Яворов“ в Кърджали.

    Образованието е приоритет в Административния мониторингов доклад за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020 г./ за 2016 г., изготвен от секретаря на Областния съвет Вилдан Сефер въз основа на справки от общините. Г-жа Сефер спря вниманието на присъстващите върху привличането на интереса на учениците към инициативата „Твоят час“ в Кирково, работата в Крумовград с отпаднали деца, популяризирането на фолклора на етносите в ОУ “П.Яворов“. Приоритет е и работата с родителите, възпрепятстващи децата да посещават детски градини.

    В сферата на здравеопазването партньорството на институциите дава резултат. Пример е сътрудничеството между РЗИ и Общинският съвет за наркотични вещества. В Кърджали и Перперек има здравни медиатори.

    Най-затруднени са институции с преодоляване на жилищния проблем на социално-уязвимите групи, включително ромската. В Момчилград се опитват да помагат при узаконяване на жилища. Областният съвет вече работи по нов правилник. Прието бе той да се събира, за да обсъжда актуални въпроси и стратегически документи на заседания поне веднъж годишно.

    Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини