Замърсяването на реките в района на Златоград е от хвостохранилището на обогатителната фабрика

Екип на РИОСВ – Смолян провери сигнала за замърсяване на р. Голяма, в който се алармира за „побеляване“ на реката. 

Източникът на замърсяването е хвостохранилещето към Ермореченската обогатителна фабрика, констатираха експертите от Басейновата дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС. Екипът извършил проверката на място е установил, че след интензивните валежи  дебитът на р. Ерма значително е повишен, както и преминаващата през хвостохранилището вода на реката, която влива в р. Голяма. В резултат на това, се отмиват натрупаните в опашката на съоръжението отложения от хвоствов пясък.

Изискано е становище на надзорният екип на обекта, включващо предложение за незабавни мерки за преустановането на изнасянето на хвостов пясък при аварийни ситуации. Операторът е задължен да следи експлоатацията на хвостохранилището, както и да извършва ежедневен мониторинг на отпадъчните води.

Взети са водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. След анализ на пробите ще бъде преценено каква административно-наказателна мярка да се приложи за допуснато замърсяване.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини