60 % от българите не харесват жизнения си стандарт

Доста голяма част от българите не харесват стандарта си на живот, който имат, а още по-голяма част не живеят с удовлетворение. Това показва второто проучване на Изследователски център „Тренд“, което е част от съвместния проект с „24 часа“ TREND INDEX за тестване нагласите на българите по политически и обществени теми.

Допитването за удовлетвореността им от живота и жизнения стандарт е направено между 3 и 12 ноември сред 1005 пълнолетни българи.

60% от тях не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента. Не очакват това да се промени в следващата година 54%. С позитивна нагласа за промяна са 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Като тук процентите играят и в зависимост от възрастовия критерий. Групата на 18-39-годишните са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години.

В същото време проучването отбелязва, че близо 60% са се категоризирали, като щастливи хора. Но пък се отчита силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10% от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Анализът показва още, че половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда. За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лева. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини