Присъдиха националната награда „Петя Караколева“ за детска литература

На 22 ноември на сцената на НЧ „Обединение 1913“ в Кърджали  се състоя церемонията по награждаването на тазгодишния лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“. Петчленно жури с председател Петър Анастасов и членове: Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Петър Хаджинаков излъчи носителя на наградата за 2016 г. и това е поетът от Смолян Димитър Златев.

Той получава престижния приз за неговата книжка с гатанки „Кой съм аз“. За съжаление, поради здравословни причини, Димитър Златев не можа да присъства на тържеството. Не успя да пристигне и неговата дъщеря Вили Златева.

Тържествената церемония по награждаването бе уважена от заместник-кмета на общината Веселина Тихомирова. Деца от танцови и музикални школи при НЧ „Обединение 1913” и ОДК изнесоха богата програма от танци и песни.

„Тази награда  се утвърди в календара на българските литературни награди. Много търсени са книгите, за които се връчва тя. Тази година беше излъчена с абсолютно единодушие на журито и това я прави много ценна. Гатанките на Димитър Златев са очарователни” , заяви в свое изявление пред медиите председателят на журито писателят Петър Анастасов.

Литературният салон към НЧ „Обединение”  съществува от 1996 г. и впоследствие е кръстен на името на Петя Караколева. През 2004 г. Съюзът на българските писатели и Община Кърджали учредяват Националната награда “Петя Караколева”. По този повод е организиран първият фестивал по творчеството на Петя Караколева с участието на деца от кърджалийски читалища, който вече се провежда всяка година с над 200 самодейци.

Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ се връчва за 13-та поредна година. Статуетката, изработена от Емил Пенчев, поемат последователно Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева, Тодор Каракашев и Петя Александрова и Юлия Момчилова.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини