"Майкрософт" и НАСА изследват Марс и Луната в интернет

НАСА и корпорацията "Майкрософт" оповестиха, че с помощта на нова съвместна програма снимки на Вселената, включително на Марс и на Луната, ще станат достъпни в интернет, съобщиха Франс прес и ЮПИ.

НАСА и "Майкрософт" ще разработят технология и инфраструктура, за да може снимки с висока резолюция от космоса, включително на Марс и на Луната, да се изследват с помощта на WorldWide Telescope, т.е. с онова, което "Майкрософт" нарече свой онлайн виртуален телескоп за изследване на Вселената.

Възможността научните и астрономически данни на НАСА да станат по-достъпни, е неин приоритет, заяви експертът от НАСА Ед Уайлър. WorldWide Telescope ще позволи на хората да видят най-интересните места на Марс и на Луната.

Много данни на НАСА, включително снимки на космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър", който изследва Червената планета от 2006 г., постепенно ще бъдат предоставени за ползване от софтуера WorldWide Telescope. Това ще бъде важно за учени, преподаватели и студенти, отбелязаха от "Майкрософт".

Въпросният софтуер е създаден преди около година и вече предостави снимки, направени от Земята и от космически телескопи. Тази програма ще допринесе за вдъхновяване на ново поколение астрономи, заяви Пийт Уордън, директор на изследователския център "Еймс" на НАСА.

Безплатното сваляне от софтуера WorldWide Telescope ще е достъпно на адрес - www.worldwidetelescope.org. Преди няколко години интернет търсачката "Гугъл" снабди сайта си "Гугъл Ърт" със снимки, предоставени от НАСА. "Гугъл Ърт" също предоставя безплатно триизмерни снимки на Червената планета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини