Ученическата агенция по заетостта с Кръгла маса по проблемите на младежката безработица

Ученическата агенция по заетостта  отпразнува първия си рожден ден с провеждането на Кръгла маса по проблемите на младежите в град Кърджали. Агенцията бе създадена по проект   „Моето второ семейство”, финансиран по Програмата за детско и младежко развитие на Фондация „Работилница за граждански инициатива”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”. 

Че агенцията вече е проходила и стабилно стъпва по  земята, го доказват темите, включени в програмата на събитието:„Нормативна уредба и документация”; „Информационни канали за   търсене    на работа” ;  „Възможности за  реализация в рамките на града“; „Гледна точка на работодателите“;  „За и против високо платени професии“. Гости на събитието бях и представители на местния  бизнес,медиите,институциите и НПО. Те се включиха с респект и разбиране в обсъждането на проблемите, поставени от младежите.  Учениците представиха и анализираха резултатите от  проведеното  от тях проучване  сред 205  техни връстници свързано с въпроси за ангажираността на  младите хора.  Ценен принос за цялата кърджалийска общественост е анализът на проучването,  даващ характеристика и поглед върху трудовата заетостна младежите в града и региона през летния сезон.

И както всеки рожден ден е повод за равносметка, така и тук бяха  припомнени   успешните дейности по двугодишния проект - платените летни стажове в избрана от учениците професия, социалните проекти, „Седмицата на професиите“, отбелязване на Световния ден  срещу експлоатация на детски труд.  Успешната работа по проекта, добил популярност не само сред  учениците, но и сред обществеността  в град Кърджали,   дава    зелена светлина на сформираната Ученическа агенция по заетостта и усилва волята на учениците от Езикова гимназия „Христо Ботев“  да работят и в бъдеще за реализиране на планове и проекти, свързани с работещи младежки политики. Участниците  в проекта,които тази година са  абитуриенти, завещаха„ключа“ за Агенцията на своите наследници от Ученическия съвет в лицето на неговия председател.  Мартин Каралчев сподели   визията за развитието на младежката структура, чрез включването й в младежка банка и участие в проекти за предприемачество и благотворителност.

Коментарът  на един от участниците бе много красноречив и говореше за качество на изпълнение на проектните дейности:

„Невярвах,че ние ще бъдем единствените отговорни за управлението на агенцията,но се получи.Радвам се ,че участвах и успях да покажа какъв съм и какво мога, изпитах онова приятно чувство на  удовлетворение.”

Ръководителят на проекта   г-жа Йорданка Чавдарова награди със сертификати участниците, откроили се с отговорните си постъпките  при смяна на ролите - от  защитавани в защитаващи правата на своите връстници.  Тя отправи послание към тях и направи равносметка, че чрез ангажирането със социални проблеми и опитите да се справят с тях, а също и благодарение на доброто познаване на местните институции и механизмите за влияние,  младежите показаха  отговорност и значим  личностен напредък, гаранция за тяхната  по-добра реализация в бъдеще. 

 Целта на проекта „Моето второ семейство“  бе свързана с     овластяване на   деца и младежи, развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и  различни  умения за справяне с трудности.В периода  ноември 2015–ноември2017 г. в обхвата на проекта попаднаха  40 ученици, над 350 доброволци, 23 работодатели, 28 родители , 9 медии  и 7 институции,сред които Министерството на труда и социалната политика, Бюрото по труда,Инспекцията по труда и др.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини