33 години ще празнува „училището за шампиони“

Музикална постановка в театъра ще бъде тазгодишният „гвоздей“

В петък предстои патронният празник на СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали, което навършва 33 години. Вече седмици в „училището за шампиони“ не спират проявите, свързани със Славейковите дни.

В чест на патрона се провеждат ученически турнири по футбол и волейбол, финалите на които ще се играят на самия ден – 17 ноември. Учениците от началния, прогимназиалния и гимназиалния етап посещават театрални постановки според възрастта им и съдържанието на учебните програми.

В неделя група ученици, водени от ръководителя на Школа „ИстОрика“ Димитър Димов, пътува за София и поднесе по традиция цветя на гроба на Петко Славейков. От няколко години през месец ноември около патронния празник се организира подобно посещение, свързано още и с почистване и облагородяванена мястото. Две табели от признателните славейковци със знакови цитати на бележития българин също поддържат там паметта за него.

По традиция в коридорите на училището се подреждат изложби на рисунки, посветени на Петко Рачов Славейков. Най-талантливите малки художници под ръководството на Недим Мустафа и Георги Шишков показват с цветове какво е за тях училището и неговия патрон.

Най-сериозното предизвикателство в тазгодишните тържества по случай патронния празник на най-младото и най-голямото училище е музикалният спектакъл „НЕ... Всичко е любов“. Премиерата на постановката ще бъде в четвъртък, 16 ноември, от 18:30 ч, в залата на Театрално-музикалния център – Кърджали. Участниците са любители-актьори и всички са ученици от гимназиалния етап на СУ „Петко Рачов Славейков“, а танците са авторски на председателката на Ученическия парламент Супита Шенкова от 12“в“ клас. Режисьор на спектакъла е Атанас Атанасов.

На самия патронен празник в петък, когато традиционно вече 15 години се провежда ден на ученическо самоуправление, в 9:00 ч в учителската стая директорът Милко Багдасаров ще предаде властта на Супита Шенкова, която ще събере екипа си за оперативка и ще начертаят задачите за деня. Финалите на спортните състезания ще приключат до 11 ч, когато ще стартира сцена на талантите, в която ще се изявят всички музикални и артистични дарования и ще бъдат наградени победителите, ще звучат Славейкови стихотворения, песни, драматизации. Награди по време на това тържество ще получат и победителите в националния конкурс за есе, посветено на Петко Славейков, организиран от кърджалийското училище. В учебните часове ще цари разбирателство между класовете под мотото „големите ученици преподават на по-малките“.

Като проява за патронния празник е и организираната от Арт-движение „Кръг“ мини-конференция, посветена на родения в Кърджали кап. Георги Георгиев, с медийни парньори Радио Кърджали и вестник „Нов живот“, която ще се проведе с ученици на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Актовата зала на училището на 21 ноември 2017 г. /вторник/.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини