Нормален живот за 4-членно семейство = 2301 лв.

2301 лв. са необходими на четиричленно семейство с две деца, за да свързва двата края спокойно у нас. Данните изнасят от КНСБ на базата на казаното по-рано днес на пресконференция от президента на синдикалната конфедерация Пламен Димитров и изследователя от Института за социални и синдикални изследвания Виолета Иванова.

Анализът стъпва на базата на получените данни  от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година.

В посочената минимално необходима сума се включват средствата за задоволяването на необходимостта от храна, условия на живот, здравеопазване и образование.
В анализа е отразено поскъпването най-вече на основни хранителни стоки и енергийни източници, което натоварва основно бюджета на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните, а изводът е, че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

Средно на човек нужната издръжка на живота е 575, 28 лева.Това прави поне 1474 лв. брутна заплата за всеки от двама работещи родители, пресмята институтът на КНСБ.

Необходимите средства за четиричленно домакинство в столицата са 3003, 32 лева. Сметката сочи, че в такъв случай брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева. Според официалните данни за заплатите в София средната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27 процента по-ниска от необходимата.

Под справките за страната са 75 % от домакинствата в България или общо 5, 4 млн. българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 на сто или 1, 8 млн. от хората са с общ доход на човек над издръжката на живот“, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

От началото на годината динамиката на средната работна заплата запазва тенденция на последователно нарастване спрямо същия период на предходната година. През второто тримесечие на 2017 г., общият доход реално се увеличава със 7.1% на годишна база. В сравнение със същия период на 2010 г. (второ тримесечие), общият доход реално нараства с 39.3%, а ръстът значително изпреварва този на издръжката на живот от 14.6%. Все още обаче, темпът на нарастване на общия доход е недостатъчен, за да покрие необходимите средства за живот, отчита ИССИ.

От 2012 г. досега у нас минималната работна заплата се е повишила с 62.5%, но тя остава най-ниска в ЕС 28 – 235 евро. Крайно незавидна е и позицията ни на Балканския полуостров. При нас тя е с 26.2% по-ниска от тази в Румъния, от Сърбия с 5.2%, с 65.6% от Гърция, с 46.9% от Турция, със 70% от Словения. Само в сравнение с Албания МРЗ  е по-висока с 29.9%. 
При това, ценовото равнище за хранителните стоки и безалкохолни напитки в България представлява 71% от средното равнище за ЕС, докато в Румъния е 62.4%, в Македония 58.3%, а в Сърбия 69.2%. Това означава, че получаваме малко, а плащаме повече в магазина, обясни Пламен Димитров.
Минималната заплата трябва да стане поне 50 % от средната, категоричен е  Пламен Димитров. Освен това стартовото възнаграждение за висшист трябва е 700 лева. По думите му държавните институции трябва да провеждат ефективен контрол при укриване на осигурителните вноски, който да доведе до осезаемо редуциране на сивата икономика.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    Аз
    0 0
    17:57, 14 ное 2017
    Ама всички искат да дават от 600 до 800лв заплата, даже и за квалифицирани работници...
Последни новини