Инспекцията по труда с разяснителна кампания за командированите работници след антибългарска атака в Австрия

    Дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали провежда разяснителна кампания за командированите работници в рамките на Дните на отворени врати по случай 110 години от създаването си. Днес институцията в Кърджали акцентира върху Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция в среща с представители на бизнеса от областта. Форумът бе иницииран от Инспекцията по труда и бе осъществен със съдействието на Съюза за стопанска инициатива, Кърджалийската търговско-промишлена палата и Стопанска камара-Кърджали. Срещата идва след няколкомесечна антибългарска кампания в Австрия, в която се включиха и представители на правителството. В Австрия има около 3000 български работници,командированани там, но това не попречи те да бъдат обявени за заплаха за трудовия пазар.

    Закона прави разлика между командировани и изпратени в ЕС работници. При командированите има дейност, която генерира печалба, поясниха от инспекцията. Стана ясно, че с изключение на една фирма, обучаващи кадри в шивашкия бранш,няма други компании, които командироват свои работници и служители в държави от ЕС. Въпреки това бе разяснена Наредбата за командироване на работници и служители. Бяха очертани новите тенденции и директиви на ЕС,които ще влязат в сила в страната ни от 1 януари следващата година.

    Бяха коментирани и въпроси относно нормативната уредба за трудовите правоотношения, за правата и задълженията и санкциите на работниците.

    Бе направена нагледна демонстрация с казус за риска в предприятие.

    Срещата се водеше от директорът на Инспекцията по труда в Кърджали Ангелина Бабунска.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини