Намаляват приходите от туризъм в Кърджали, отчитат спад на посетителите на Перперикон

Намаляват приходите от туризъм в община Кърджали. Спадът не е сериозен,но може да се превърне в тенденция, предупреждават от Асоциацията по туризъм „Перперикон”. За миналата година постъпленията от туристическия данък в общинската хазна са били 39 974 лева. За първото деветмесечие те са 27 494 лева. За деветте месеца на тази година приходите са 25 385 лева. Това съобщи зам.-кметът на общината Тунджай Шукрю.

  Една от причините за намалелият брой туристи бе голямата жега през лятото. Тя доведе до спад в посещаемостта на перлата на културния туризъм в Източните Родопи-скалният град на траките Перперикон.

  Директорът на Регионалният исторически музей Даниела Коджаманова съобщи,че през миналата година са били таксувани 64 586 посетители на обекта. За времето до октомври тази година те са 37 000. Намалели са с около 4000 за същия период на 2016 г.

  Запазва се посещаемостта на самия музей. Миналата година експозицията е разгледана от 17 505 души. До края на октомври 2017 г.те са  15 005 посетители. Само за октомври те са били 1800.

 Една от причините тази година да имаме лек спад в туризма е, че турооператори, хотелиери, ресторантьори не предлагаме общ продукт, който да привлече гости на града. Това сподели по време на заседание на управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон” нейният председател д-р Фахри Идриз. Той е на мнение,че са необходими спешни действия в тази насока. Асоциацията се ангажира с популяризиране на условията за туризъм в Кърджали. Очаква подкрепа на бранша.

Асоциация по туризъм „Перперикон”

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини