Акция „Зима“ започва в областта от 1 ноември

 Три кампании ще бъдат реализирани в рамките на акция „Зима“, която започва от началото на ноември и ще продължи до края на месеца. Партньори на МВР в акцията са структурите на Съюза на българските автомобилисти и Червения кръст.
Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще се проведе за времето от 1 до 10 ноември 2017 г., а 6 ноември ще бъде обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя. През този период дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата да бъде насочена основно към превенция над поведението на водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. При извършване на регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответствие с нормативните изисквания. Ще бъдат извършени проверки за наличие на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. При контрола ще се следи за спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от тях от републиканската пътна мрежа, ще се взема отношение спрямо водачите при установяване на движещи се ППС без необходимото оборудване, както и при установяване на велосипедисти без светлоотразителна жилетка при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.
Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Във времето тя ще бъде разположена от 11 до 20 ноември 2017 г., а 16 ноември ще бъде обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя. Дейността в тази кампания ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, отнемащи предимство на пешеходците. Контролът ще бъде насочен за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места. Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще вземат отношение на място. Главна дирекция „Национална полиция“ и ОД на МВР в страната ще се включат в дейностите, посветени на Световния ден за възпоминание на жертвите от ПТП – 20 ноември, който по традиция ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.
Към водачите на моторни превозни средства е адресирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ с акцент върху техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. На нея е посветено времето от 21 до 30 ноември 2017 г., а 22 ноември ще бъде обявен за Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя. През този период дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците.
В рамките на акцията на територията на областта ще бъдат организирани полицейски операции за интензивен контрол по пътищата. Водачите на МПС ще могат да проверят безплатно техническата изправност на светлините и грайфера на зимните гуми на пунктовете на СБА в областта.

На територията на областта от началото на тази година до 26.10.2017 г. са станали 361 пътнотранспортни произшествия, като 123 от тях са тежки с 8 убити и 148 ранени. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са с 6 по-малко, ранените с 24 по-малко, а леките пътни произшествия със 104 по-малко.

Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини