ПГЕЕ приключи дейностите по поредния проект по програма „Еразъм+“.

На 25 октомври ученици и учители от ПГЕЕ “Капитан Петко войвода“ представиха работата си по проект № 2016-1-BG01-KA102-022977,“Европейско сътрудничество за качествено професионално развитие“, с което приключиха и дейностите от работния му график. Проектът е финансиран по програма „Еразъм+”, ключова дейност 1, сектор „Професионално образование и обучение“. Има за цел осигуряване на по-добри възможности за професионално обучение на учениците и е насочен към надграждане на професионалната подготовка в областта на автомобилната техника, електроника и компютърна диагностика. 20 ученици от 11 клас проведоха 3-седмична производствена практика юли 2017 в град Волфсберг, Австрия. Приемащ партньор за четвърта година бе професионалното училище Fachberufsschule Wolfsberg, известно с високия стандарт на професионално образование и дългогодишен партньор на кърджалийското училище.

Гости на изявата бяха представители на областна администрация, РУО, родители, работодатели.

На събитието учениците представиха работата си по проекта. Споделиха наученото и придобития опит. Те работиха със съвременна електронно-измервателна апаратура, техника за контрол и управление, оборудване за компютърна диагностика на автомобили. Запознаха се на практика с пневматично и хидравлично управление на автомобили, компютърна диагностика, системи за цифрово-програмно управление. Имаха възможност да се обучават с уреди за диагностика на Bosch и Gutmann.Запознаха се с най-новите тенденции в развитието на индустрията – Индустрия 4.0 и съответно в професионалното образование – Образование 4.0. Имаха възможност да работят със софтуерните продукти на AUTODESK, с 3D принтер. Практиката им се проведе в базата на партньорското училище, BFI, Техническа академия – Санкт Андере и Bosch Dienst. Участниците имаха възможност да се запознаят с бита, културата и историята на Авсрия и региона.

След представянето на проекта и дейностите по време на практиката се проведе дискусия. Бяха отчетени безспорните ползи от така провежданите практики. Резултатите, които постигат учениците, са стимул за тях, повишават мотивацията за учене и за подобряване на нивото на знанията и уменията им.

Във фоайето на гимназията бяха изложени двигатели, скоростни кутии, учебна литература, с които партньорското училище Fachberufsschule Wolfsberg, подпомага учебния процес.

На официална церемония г-жа Севда Камбурова – заместник-областен управител, връчи на учениците сертификати за успешно проведено практическо обучение в чужбина и Europass мобилност.

ПГЕЕ продължава работата си по международни проекти. През юли 2018 ПГЕЕ ще изпрати в Австрия следващата, пета група стажанти, които ще проведат нова 3-седмична практика. Това обучение е финансирано чрез новия проект на гимназията по програма „Еразъм+“. През изминалата седмица стартираха процедурите по подбор на участниците и  предварителната  им подготовка.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини