Учител демонстрира защо е важно да мием ръцете си

Правилното миене на ръцете е важно житейско умение, което често се усвоява в училище. Макар понякога да е трудно да накарате децата да разберат защо. Американската учителка Кортни Лий Симпсън ни демонстрира колко важно е миенето на ръцете, макар и по излишно отблъскващ начин.

Симпсън представила урока на малките се ученици и го публикувала във фейсбук. “До всички мои приятели, това е най-противният и в същото време най-страхотния експеримент. Проведох го докато обяснявах на децата за разпространението на микробите”, пише учителката.

Тя взела три филийки хляб – една контролна, една чиста и една замърсена. Поставила контролната филийка в найлонов плик с ръкавици, след като измила ръцете си поставила чистата също в найлонов плик, замърсената била докосната от всички деца в класа преди да попадне в торбичката.

С времето по замърсената филийка започнали да се развиват бактерии, докато накрая не станала зелена и мухлясала. Другите филийки били в далеч по-добро състояние. “Визуализацията е изключително важна за обучението на децата в тази възраст”, пише още Симпсън.

Макар запомнящият се експеримент да е предназначен за деца, със сигурност възрастните на които им се налага да измият ръцете си също ще си го припомнят.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини