35 млн. лв. още за Железницата за завършване на проекти

35 млн. лв. ще получи Национална компания „Железопътна инфраструктура“ като допълнителен трансфер по бюджета си за приключването на железопътните проекти по ОП „Транспорт“. Сумата беше гласувана от правителството на заседанието му днес, информираха от пресслужбата на МС.

Парите ще покрият приключването на проектите за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград по коридори IV и IX, за рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци по линията Пловдив-Бургас, за модернизация на участъка Септември-Пловдив, за техническа помощ по трансевропейската транспортна мрежа, за изграждането на интермодален терминал в Пловдив и за развитието на възел София.

Допълнително правителството отпусна 19.2млн. лв. по бюджета на Железницата за националното съфинансиране на транспортни проекти по Механизма за свързване на Европа. По този начин се спазват ангажиментите на българската страна за осигуряване на национално съфинансиране в размер на 15% от общата стойност на проектите.

Средствата ще бъдат разпределени между четири големи инфраструктурни проекта на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, два проекта на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и един на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Общата стойност на транспортните проекти, които ще се финансират от Механизма за свързване на Европа за периода 2014-2020 г. е 794 млн. лева. Те са фокусирани върху развитието на железопътния транспорт и вътрешните водни пътища по основната TEN-T мрежа на Европейския съюз.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини