Община Ардино набира желаещи за проекта „Топъл обяд“

Увеличаването на броя на целевите групи на социалната услуга по Оперативна програма за храни „Топъл обяд“ бе основният акцент на традиционната работна месечна среща на кметовете на населени места в община Ардино.

Кметът на общината Ресми Мурад отбеляза, че към настоящия момент на територията на общината от социалната услуга се възползват 250 социално слаби и уязвими лица.

„В предвид желанието на хората да се включат в услугата, и нашето желание да обхванем всички нуждаещи се лица на територията на общината, имаме възможност да увеличим броя на потребителите, като възложим изпълнението на социалната услуга на външен изпълнител, чрез конкурс“, заяви Мурад.

Севджан Карабекирова, ръководител на проекта по Оперативна програма за храни „Топъл обяд“ отбеляза, че трябва да бъдат посочени конкретни пунктове по населените места и брой лица към тях, където ще бъде предоставена храната. Тя уточни, че проектът ще продължи до края на 2019 година.

Селските кметове поеха ангажимент да информират жителите за целите на проекта и условията за ползване на услугата.

Подполковник Димитър Кацаров, началник на гарнизон Смолян и командир на 101 Алпийски полк в Смолян и майор Здравко Михайлов, зам. командир на 101 Алпийски полк в Смолян и бивш командир на 103 планински батальон в Ардино запознаха кметовете с конкурса за войнишки длъжности на Министерството на отбраната за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в 101 Алпийски полк в гарнизон Смолян.

„Основната цел е да задържим младите хора в България, да останат в родния си край и тук да създадат семейства. По време на службата военнослужещите имат право да учат задочно във всички висши учебни заведения в страната, да ползват безплатно здравните услуги на Военните болници в София и Варна. Ще имат първа категория труд, а след 27 години стаж – право на пенсиониране“, уточни подполковник Димитър Кацаров.

Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Ардино Зюлфие Ибрямова припомни на кметовете, че 31 октомври е последният срок за подаване на заявления-декларации за целева помощ за отопление. Тя запозна селските управници с границите за доход, на който трябва да отговарят лицата, за да получават такава помощ. Досега в Дирекцията са приети общо 1221 заявления-декларации.

Директорът на Дирекция „Бюро по труда“ в Ардино Росица Чавдарова информира кметовете, че до 9 октомври се приемат заявления по Програма „Старт в кариерата“

от младежи с висше образование, желаещи да започнат работа в публичната администрация. Документимогат да подават само младежи до 29 годишна възраст, регистрирани в бюрата по труда и не са работили по придобитата от висшето образование специалност.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини