Общината с дупка в хазната от 15 млн. лева, удържа нарастването

Изображение 1 от 4

    Община Кърджали има просрочени задължения от 15 млн. лева, от които 14 781 000 лв. са за местни дейности, а останалите за държавни. Дългът е от 9 238 000 лева, като в него се включват и кредите от фонд „Флаг“ за съфинансиране на проекти. Това съобщи по време на обществено обсъждане на отчета на бюджет 2016 г. председателят на местния парламент Раиф Мустафа.

    Той посочи, че при план-сметка от 47 470 000 лева, бюджетът с актуализациите е достигнал 55 400 000 лева.

    В пълната зала на Бизнесинкубатора присъстваха кметът инж. Хасан Азис, зам.-кметовете инж. Катя Митовска и Веселина Тихомирова, зам.-председателите на Общинския съвет Юсеин Ахмед и Кадир Мустафов, омбудсманът Расим Муса, общински съветници от ДПС, ГЕРБ и РБ.

     Главният финансист Валентин Иванов, посочи, че по традиция най-голям интерес се проявява към капиталовия списък. За отчитания период са вложени 9 546 000 лева. За основни ремонти сумата е удвоена спрямо планираната и възлиза на 5 079 000 лв. Средствата са насочени към отстраняване на аварии, изграждане на подпорни стени, укрепване на свлачища.

    Изпълнили сме бюджета на 92% по всички показатели, посочи кметът Хасан Азис. Той подчерта, че отчета е приет и заверен без забележки от Сметната палата. В становището на контролния финансов орган се казва, че отчетът дава честна и вярна представа за състоянието на общината до 31 декември 2016 г. Отбелязано е, че отчета се заверява без забележки.

     Градоначалникът посочи, че от години просрочените задължения на общината се задържат на едно и също ниво. Общината не е ограничила своята дейност и инвестиционна програма. Хасан Азис бе категоричен, че една от причините е поемане на финансирането на дейности, които са от компетенцията и са присъщи на държавата. Голям ресурс е насочен към справянето с пораженията от бедствия и аварии. През последните години Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерски съвет не е отпускала пари на общината. Градоначалникът даде пример със свлачището в Сипей. При нужни 8 млн. лева, са отпуснати само 1 млн. Със свои средства общината поправя пътя, и отводнява селото. Дофинансирано е образованието с 200000 лева. Дофинансират се и детските градини. Приходите от таксите не достигат за покриване на разходите за храна на децата.

     Общината заделя много средства за водоснабдяване на населени места и ремонт на общински пътища.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини