Кърджали унищожава архитектурното си наследство, пропуснахме да имаме улица на занаятите

Изображение 1 от 4

    Кърджали бавно и системно унищожава архитектурното си наследство през последните две десетилетия. В централната част на града заради строителния бум не останаха къщи, свидетели на урбанизация на града от тридесетте години на миналия век. Пропуснахме да имаме и етнографски комплекс, обособен като улица на занаятите. Вместо това се издигат нови кооперации. Вярно е че придават модерен вид на центъра, но той загуби неповторимата си атмосфера.

     Безжалостно къща по-къща багерите днес заличават малкото стари къщи зад храма „Св. Георги Победоносец“. И в това кътче запазило атмосферата на отминали десетилетия ще се насади нова кооперация.

    Посегателствата върху архитектурното наследство започнаха още в навечерието на прехода, когато бе съборена по класово-партийни съображения къщата на индустриалецът Руси Русев. Тя бе съхранена заедно с мебелите и пердетата. Русев бе човекът пуснал електрическо осветление на града. Но това не помогна.

    След демократичните промени държавата абдикира от тежката и отговорна задача по опазването, поддръжката и реставрацията на архитектурните паметници в градовете. Националният институт за недвижимо културно наследство води някакви регистри и преписки, но резултат никакъв. Формално на собствениците на къщи, паметници на културата се позволява да печелят от тях, като късат билетчета. Те обаче трябва да поддържат имотите. Това на практика се оказва непосилно, особено при повече наследници.

     Въпреки това предприемчиви хора в близкия Златоград успяха да създадат етнографски комплекс. И ние имахме този шанс. От Националния институт на паметниците на културата, предшественик на НИНКН бяха заснели архитектурно 17 къщи по пътя за Енчец. Планираше се там да стане улица на занаятите. Така вместо бордеи туристите щяха да се наслаждават на архитектурен резерват.

     Днес не е ясна съдбата на документацията на тези 17 къщи. Тя се съхраняваше в Регионалния исторически музей. По наша информация тя е пострадала при течове на покрива.

    И докато се изяснява дали държава или община трябва да поеме инициативата за опазването на старите къщи в Кърджали никне и мутробарок. Без пощада.

    Георги Кулов.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини