Изкуството на „ходещите срещи“

Те бяха насърчавани от Стив Джобс, Зигмунд Фройд, Аристотел и героите от „Западното крило“. Сега „ходещите срещи“ се препоръчват и от здравните власти като потенциално лечение на хронично заседяване на работното място. „Заседяването е новото пушене“, предупреждава американски експерт по затлъстяването. „Движете се повече. Станете и се раздвижете. Но не само в офиса. Идете на разходка, организирайте среща на открито“, казва Дънкан Селби, британски здравен експерт.

Представяме ви съветите на Саймън Ъсборн относно изкуството на ходещите срещи.

Използвайте ги за споделяне на мнения, а не за вземане на решения

Множество изследвания върху ползите от ходещите срещи сочат, че те не насръчват всички форми на мисленето поравно. Изследване, проведено от Университета в Станфорд доказа, че офис служителите успяват да измислят с до 60% повече употреби на обикновени предмети докато тренират на бягащата пътечка, в сравнение с офиса. Това подсказва, че ходенето се отразява добре на креативността. Същите участници в изследването се справили по-зле на тестовете за конвергентно мислене докато се разхождали. Това означава, че седенето на едно място е за предпочитане, когато е нужно да се стигне до консенсус или да се вземе решение.

Задайте си крайна дестинация

Изберете си цел, това може да е уединена градина или най-близкият ресторант. В епизод от гореспоменатата американска политическа драма, Джош и Сам внезапно спират за момент и Сам пита: „Къде отиваш?” Оказва се, че двамата се следват един друг. За успешната ходеща среща безцелността е непростима.

Скитайте се безцелно

Учени от Държавния университет в Тайван помолили студенти да измислят нови употреби на дървените пръчици за хранене, докато се движат по крайщата на правоъгълна площ или се шляят безцелно в нея. Тези които били свободни да се движат където поискат, се справили по-добре. Нещо повече, свободно шляещите се се справили по-зле, когато следвали случаен маршрут, начертан от шефа им с помощта на лазерен принтер. Съвет към ръководителите на екипи: изберете дестинация, но оставете екипа си да подбере сам маршрута.

Не събирайте целия екип

Ходенето е полезно, но няма смисъл 10 души да маршируват рамо до рамо по оживения тротоар. Дейвид Хаймс, разработчик от Oracle, твърди че ходенето редом с колеги разрушава йерархията на организацията, но броят им не трябва да надхвърля 3.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини