Тигрови комари в Кърджали! Има ли опасност от треска?

Опасните тигрови комари, които пренасят западнонилска треска, са били открити в Кърджали и областта, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Заразните насекоми бяха открити за първи път у нас през 2011 г. по Северното Черноморие.

Въпреки разширението на местообитанията на тигровите комари обаче от началото на годината няма случай на западнонилска треска, заяви проф. Кантарджиев. Комарите, които са у нас, не са заразени, категоричен е той.

Обикновено тигровите комари се размножават в застояли води, забравени съдове за дъждовна вода и недобра отводнителна система, обясни професорът.

Все още са активни летните инфекции, причинени от ентеровируси, които са характерни за горещите месеци, предупреди проф. Кантарджиев пред 24 часа.

Обикновено заболяването започва с болки в гърлото, защото по този начин вирусите попадат в стомаха на възрастния човек. Други симптоми са отпадналост, хрема, повишаване на температурата, главоболие, световъртеж, болки в ставите и мускулите. При по-младите хора е възможно да се появи и обрив по дланите, ходилата, както и по лигавицата на устата. Инфекцията при възрастните продължава от 24 до 48 часа, а при децата - до 3-4 дни, обясни Кантарджиев.

Най-добрият начин за предпазване от подобен вирус е добрата хигиена. Ръцете трябва да се мият преди всяко хранене най-малко 20 секунди със сапун, а през останалото време да използваме кърпички с дезинфектант, а не със спирт. Ако пък се появят болки в гърлото, които обикновено са най-силни сутрин, тогава възрастните да изяждат по един лимон, а за децата да се изцежда пресен сок от плода и да се прибавя малко сода за хляб, съветва проф. Кантарджиев. Прегледът при джипито остава задължителен.

Друг вид инфекция, която може да се прояви, е стомашно-чревно разстройство, което за разлика от ентеровирусите е съпроводено с диария. В 80% от случаите тя се причинява от бактериите салмонела или шигела, в 18% - от паразитите кокцидии, а в 5 - 10% - от вирусна инфекция, обясни микробиологът.

Последните причиняват разстройство главно през късната есен и зимата. Хората могат да се заразят от храни и напитки или при контакт с болен.

“Това стана на световното по лека атлетика тази година в Лондон. В един от хотелите, където бяха настанени спортистите, питейната вода е била замърсена и причини инфекции. Това наложи някои състезания да бъдат отменени”, разказа професорът.

В момента случаите на варицела у нас са намалели значително, ликвидирано е и разпространението на европейския щам на морбили, но има слабо нарастване на лаймската болест, пренасяна от кърлежи.

Наблюдава се и слабо увеличение на полово предаваните заболявания поради отпускарския сезон. Най-често срещани са гонорея и хламидиална инфекция, които засягат и двата пола.

“Тези заболявания са причина за 90% от безплодието в българските семейства”, алармира Кантарджиев и съветва всеки, който има полов контакт с някого, когото познава малко, да предприема съответните предпазни мерки. А семействата, които искат деца, но имат затруднения, да се изследват за полово предавана болест.

“Много често тези болести стават хронични, защото у нас не се лекуват и диагностицират правилно”, категоричен е микробиологът.

dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини