Двоен Байрам в Биволяне,хиляди на събора на Елмалъ баба текке

    Двоен Байрам отбелязаха днес на Елмалъ баба текке хиляди мюсюлмани стекли се да почетат паметта на алевитския светец и третия ден от големия празник Курбан Байрам.С обща молитва съветникът на главния мюфтия Фикри Сали и дедето на мюсюлманите-бекташи в България Мехмедали Сюлейман призоваха за мир,благоденствие и толерантност между етноси и вероизповедания в страната.

    Организаторите бяха приготвили 45 казана пиляф от 5 телета и 45 овце,както и от половин тон ориз.За пореден път майстори на ритуалната храна бяха Ахмед Джафер и Халим Хасан.

    Гости на събора,който се провежда всяка година в първата седмица на месец септември бяха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж.Хасан Азис,областният лидер Изет Шабан,народните представители Адлен Шефкед и Ерол Мехмед,кметът на община Момчилград Сунай Хасан,общественици.

    Гостите бяха приветствани от дедето Мехмедали Сюлейман.Те се поклониха на гроба на Елмалъ баба и направиха дарения за теккето.

    Празнуваме чифте Байрам,каза в приветствието си кметът на Момчилград Сунай Хасан.Инж.Хасан Азис предаде поздрави от името на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и от председателя на партията Мустафа Карадайъ.Организаторът Мустафа Ахмед припомни заслугите на бащата на бизнесмена Фуат Гювен и на предприемача Юнал Тасим за възстановяването на алевитската обител.Гостите бяха приветствани от Мустафа Али Мустафа, председател на сдружението с нестопанска цел „Джем Южна България“,което ежегодно организира съборите.

    В програмата бяха включени: Представление от Държавен музикално-драматичен театър„Кадрие Лятифова” гр. Кърджали, представяне и приветствие от гостите ; музикална програма от световно известните изпълнители на саз (halk ozanı) Толга Са и Ердал Ерзинджан, с водеща Илкнур Каплан.

    Мехмедали Деде Сюлейман разказва древна легенда за Елмалъ Султан-гази. Тя гласи: Първоначално хората наричали Елмалъ баба - ЕбинБифа Султан. В Султан-ери (днешно Момчилградско) дошъл Абдал Муса Султан с последователите си. Те застанали под едно изсъхнало ябълково дърво. Раздрусали го. Не могли да съберат никакви плодове. Когато под дървото застанал местният алеви Ебин Бифа Султан то родило много ябълки. Земята била застлана с плодове. Абдал Муса Султан казал: „Не можем да бъдем заедно под това дърво. Вземи от моите хора и направи армия“. Оттогава на местния алианин му остава името Елмалъ баба - бащата на ябълките (тюр. „Баща на овошките“, Алма Ата е бившата столица на Казахстан). Бекташите и до ден днешен го считат за светец.

    Текето "Елмалъ баба" няма аналог в България. То съдържа не един, а седем гроба. Разделено е на две части: мъжка и женска. Мъжката се нарича "Елмалъ баба" и в нея има 6 безименни гроба. Женската е на Фатима.

    До началото на 60-те години двете части на тюрбето са били без покрив. Представлявали са четиристенни каменни огради с височина към 1,50 м. През 1965 г. те се покриват. В началото на второто хилядолетие свещеното място е обновено основно. Покривът е поправен, измазана е намиращата се в близост джамия. Ремонтът е извършен по инициатива на община Момчилград. Ползвани са средства по линия на малките демонстрационни проекти.

    През 2008 г. започва цялостна реконструкция на обителта. Тогавашният народен представител Юнал Тасим, принадлежащ към алевитската общност и бащата на бизнесмена Фуат Гювен, родом от Момчилград - ортодоксален сунит, даряват 1,5 млн. лв. С дарените средства в името на толерантността и братството между мюсюлманите от различните направления се обновява изцяло тюрбето, джамията, джемаа-еви. Създава се нова библиотека, гостна, трапезария и кухня. Пред комплекса е оформен и паркинг. За откриването на обновеното теке пристига лидерът на ДПС Ахмед Доган.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини