Курбан Байрам е.Мюфтийството започва голяма благотворителна кампания

Изображение 1 от 2

    Днес хиляди богомолци в областта влязоха в джамиите и месджидите за празнична молитва за най-големия мюсюлмански празник-Курбан Байрам.Такава бе отслужена в 407 храма на територията на Районно мюфтийство Кърджали.

    Празничната атмосфера за мюсюлманите се споделя и от техните съседи християни.Анкета на сайта Кърджали бг вести сочи,че преобладаващата част от включилите се в нея смятат,че мюсюлмани и християни взаимно тачат празниците си.Това мнение се споделя от 75% от респондентите.Едва 25 на сто са на противното мнение.

    Започваме днес мащабна благотворителна кампания за Курбан Байрама,която ще стигне до всяко село на областта и до социално слабите й жители независимо от етнос и вяра,подчерта за Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед.Той сподели,че кампанията е под егидата на Главно мюфтийство и се спонсорира от местни дарители,както и сдружения и фондации от Турция и Германия.

    По време на празника от днес до 4 септември ще бъде раздадено месо от 65 броя едър рогат добитък и 15 кочове и кози.

    По инициатива на районният мюфтия Бейхан Мехмед е установена връзка с старческите домове на територията на областта,както и защитените жилища за подрастващи и дневните центрове.Такива има в шест общини на областта.Още утре месо от първите десет животни ще тръгне към социалните домове.

    В свое приветствие,публикувано на страницата във социалната мрежа Фейсбук районният мюфтия Бейхан Мехмед отбелязва:

    „Уважаеми Братя Мюсюлмани,на 01.09.17. петък отбелязваме Курбан Байрам. В Исляма имаме два основни празника – Рамазан Байрям и Курбан Байрям. Курбан байрам е празникът при който се прави жертвоприношение. Казва Аллах в Корана „ Нито месото нито кръвта на животното не достигат при Аллах,а искреността и отдадеността се оценяват при Аллах”.

    Началото на курбана се равнява на началото на човечеството, до синовете на Адем (а.с.) до Хабил и Кабил. Хабил които е искрен и всеотдаен в своя Курбан,и Кабил които не е искрен и всеотдаен в ибедета (службата) Курбан. Аллах приема курбана на Хабил, и не приема на Кабил (Знамения от Корана). В превод курбан означава „приближаване“ и олицетворява приближаването на раба до Аллах.“

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини