Първа копка на Националното хранилище за Радиоактивни отпадъци

Символичната "първа копка" бе направена съвместно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на ДП РАО Дилян Петров на площадка "Радиана", намираща се в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй".

"Изграждането на хранилището е задължително условие за развитието на ядрената енергетика в България. Строежът на съоръжението е залегнало и в настоящата програма на правителството за управление на Република България в периода 2017-2021 г. – изпълняваме приоритетите си, а не остават само на хартия", подчерта министър Петкова. По думите й при строителството ще бъдат спазени всички международни стандарти и НХРАО ще бъде едно от най-модерните съоръжения в Европа.

Проектът за изграждане на Националното хранилище за Радиоактивни отпадъци се изпълнява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Съоръжението е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, предвижда се хранилището да се експлоатира 60 години като през целия период ще се провежда стриктен контрол както на площадката на съоръжението, така и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

"Изграждането на Национално хранилище за  радиоактивни отпадъци е изключително важно за бъдещото развитие на българската ядрена енергетика", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официална церемония, с която бе даден старт на строителството на Националното хранилище за ниско- и средно радиоактивни отпадъци. 

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се да бъде въведено в експлоатация през 2021 г.

Изграждането на НХРАО е част от ангажиментите на България като страна-членка на ЕС, експлоатираща ядрени мощности. Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изгражда първия етап от НХРАО, който включва 22 клетки за погребване на РАО.  Водещ партньор в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании

На символичната първа копка на обекта присъстваха и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов, депутати, представители на местната власт, на Европейската комисия, фонд "Козлодуй" и ЕБВР.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини