7 °C

Нараства броят на атаките на зловреден софтуер

Думата рансъмуеър нашумя особено през първата половина на 2017, благодарение на WannaCry и Petya, които не слизаха от челните заглавия. Над 50% от кибератаките в САЩ, Европа и Близкия Изток бяха извършени от т.нар. рансъмуеър. Процентът на този тип атаки в споменатите региони почти се е удвоил през първата половина на 2017, в сравнение с първата половина на 2016 – от средно 26% на 48% от трите основни категории кибер атаки по света.

Най-тревожната нова тенденция е масовото разпространение на зловредния софтеур малуер, чийто усъвършенствани възможности му позволяват да порази на практика всеки, а на просто подбрани стратегически цели, каквато бе първоначалната му цел.

Дори и подобен род атаки биха могли да се предотвратят, ако засегнатите бяха заложили на наличните съвременни решения на проблема – микросегментация, емулация и екстракция на заплахи и защита на крайни точки.

Макар рекламните зловредни програми на пръв поглед да изглеждат безобидни, в действителност те служат като задна врата, която позволява пълен контрол над устройството на потребителя – компютър или мобилен телефон. Малуерите Fireball и Hiddad оглавяват класацията за 2017 засега. И двата зловредни софтуера са в състояние да извлекат чувствителна информация от заразените устройства и са създадени в Китай.

В страните от азиатско-тихоокеанския регион е еднакво вероятно мобилният ви телефон да бъде заразен от малуер или банков малуер, защото те имат еднакъв пазарен дял – около 1/3 от жертвите.

Броят на мобилните атаки в региона е нараснал значително тази година – до 32% през последните 6 месеца, в сравнение с 22% в края на 2016.

Появяват се нови по-усъвършенствани методи на заразяване, включително такъв при който е достатъчно мишката да се движи върху зловреден хиперлинк в презентация на Power Point, без да се налага дори да се кликва върху него.

Разработчиците на мобилни малуери също не изостават – вмъкването на код в системните процеси на Андроид се превърна в стандарт за извършителите на кибер престъпления. И Triada и CopyCat вмъкват код в Zygote – демон отговорен за стартирането на приложения в операционната система Андроид. Това позволява на зловредните софтуери да установят контрол върху всички дейности на устройството и да извършат еднократна атака, улесняваща измамите, кражбата на информация и намесата в работата на всички приложения – финансови, социални и др.

За съжаление при наличието толкова много заплахи, потенциалните мишени не се възползват от възможностите за защита налични на пазара днес.

Знанието е сила, то лежи в основата на управлението на инфраструктурата, което би трябвало да предотврати атаките на всички нива – мрежа, крайна точка и мобилни устройства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
07 дек 2019
Последни новини