Горещата вълна Луцифер взе жертви

Горещата вълна Луцифер засегна най-силно Италия и страните на Балканите, но също и южните части на Полша. Властите в десет страни, обявиха червен код за опасни метеорологични условия. Препоръките са да не се стои на открито, хората да се охлаждат с вода и мокри кърпи, да се избягва физическо натоварване. Предупреждават се и пътуващите да пътуват бавно и с почивки, както и да не оставят сами деца в колата.

Множество пожари обхванаха гори и храсти в Босна, Хърватия, Сърбия и Албания. В Хърватия електропреносната мрежа е затруднена в резултат на рекордното потребление на ток заради климатиците. на места температурите са достигнали 42 градуса.

В Румъния двама мъже са били приети приети в болница в критично състояние, след като работили на полето. Единият по-късно е починал. Втора жертва вследствие горещината е станал възрастен мъж, който колабирал на улицата и е получил фатален сърдечен удар. Заради високите темпетарури - около 40 градуса, влаковете се движат по-бавно от обикновено.

Гърция се бори с десетки пожари, нов в Албания огънят бушува на трудно достъпен терен. Страната поиска спешна помощ от Европейския съюз.

В Италия гроздоберът е започнал седмици по-рано от обичайното заради опасения, че необичайно високите температури може да съсипят гроздето. В горещината активира свлачище, което уби жена, отнасяйки колата ѝ. Друга жена е открита мъртва след потушаването не един от пожарите в полето.

Метеоролозите прогнозират захлаждане в началото на следващата седмица и нова гореща вълна след това.

В неделя НИМХ обяви оранжевият код заради високите - над 38 градуса температури. Той е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. За останалите кодът е жълт.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини