ДПС почете паметта на Нури Адалъ

Изображение 1 от 2

    „Специално дойдох от Австрия, за да почета годишнината от кончината на дядо ми Нури Адалъ. Последните четири години от живота му живяхме заедно. Той бе великолепен и народен човек. Той е нашият герой и винаги ще бъде жив в нашите сърца“, заяви със сълзи на очи внучката на видния общественик и поет  Нури Адалъ -Шукран Адали, която в момента живее и работи във Виена.

    Днес рано сутрин на гроба на Нури Адалъ, който се намира в родното му село Островец, Кирковско, се събраха десетки политици, общественици, близки и роднини, за да почетат годишнината от кончината му.

    „Нури Адалъ е нашата посока в борбата за права. Неговият живот остава отпечатък не само в душите ни, а и в историята. Учи ни на хуманност, крепи културното ни наследство, насърчава диалога за толерантност, заличава невежеството, гони страхът и подхранва почвата на заедността„ заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис.

    На ритуала присъстваха членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, племенниците на Нури Адалъ – Рефик Юзтюрк от Измир и Али Юзтюрк от Бурса. Тук бяха още бившия омбудсман на Кърджали Хакиф Емин, кметове на общини от областта, председатели на Общински съвети, общински съветници, зам.-кметове на населени места, общественици, граждани.

    След поднасянето на венци и цветя и последвалото едноминутно мълчание духовният водач Фикри Сали отслужи молитва за покойника.

    Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС в Кирково.

    Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най- ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.

    През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ос
      Османоглу
      0 0
      13:20, 7 авг 2017
      Живял праведно човека,борил се,не изоставил своите единоверци в най мрачните години на комунизма,но къде сте вие сега охранени и освинили се хора на ДПС.Изоставихте своите,станахте помияри,службаши,не служите на ценностите,разделихте етноса.Вие горе,и тези долу!Лоши хора сте били!
    Последни новини