В Горно Прахово се помолиха за дъжд

Стотици  души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ” и бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бе и проф. Халил Ибрахим Ерол от университета „Юскюдар“ от Истанбул, с корени от Горно Прахово.

Духовници, водени от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали и имамина на Долно Прахово Нуриттин Исмаил прочетоха айети от Корана. Тук преди 105 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Ходжите направиха и молебен за дъжд.

След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени със седем казана пилаф, приготвен от Хълми Шен от кърджалийското село Айрово. За мевлида са използвани над  100  кг телешко месо и 100 кг ориз. Всички разходи бяха поети от 74-годишният фелдшер Халил Ибрахим Хаджъферад и дъщеря му д-р Недрет Хаджъферад, анестезиолог-реаниматор в Областната онкологична болница в Бурса.

„Решихме тази година да бъдем основни спонсори на традиционния мевлид в „Насуфлар съртъ”. Човек не трябва да забравя миналото си и да съхрани традициите си. Тук са били разстреляни невинни жители от селото ни по време на Балканската война. Вече сме на преклонна възраст и искам да направя хаир (добро дело)”, заяви Халил Ибрахим Хаджъферад.

Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини