15-то издание на Гайдарското надсвирване над Гела

    Мащабното събитие беше открито днес от зам.-кмета на община Смолян Венера Аръчкова

    За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия” над селото.

     Журито, чийто председател е проф.академик Милчо Василев, трябва да избере победителите сред изпълнителите от 3 възрастови групи: 1-ва до 14 год.; 2-ра от 15 до 18 години и 3-та над 19 г.  Според статута на Гайдарското надсвирване записването на участниците става в деня на конкурса .След като приключат с изпълненията съответната група се извършва и награждаването.

     Журито оценява участниците по 10-то бална система по следните критерии: стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика, технически умения. Награди се присъждат на всички групи, включително и парични, както и поощрителни за всяка възрастова група. Всеки гайдар получава грамота за участие в надсвирването.

    Организатори на Гайдарския конкурс - с. Гела 2017 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и спонсори. Те бяха поздравени за добрата организация по време на Гайдарското надсвирване.

    Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите цели два дни по време на събора.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини