Пилот каца ”на сляпо” с ”Еърбъс”, помлян от градушка

Юначен украински пилот успя да приземи пътнически лайнер, след като гигантски парчета градушка потрошиха челното стъкло и носовата част на машината, пише "Сън".

При аварийното приземяване на летище Ататюрк оцеляха всичките 127 пътници на борда на "Еърбъс" А 320 на турската компания "Атлас глобъл" (Atlasglobal), управляван от украински пилоти.

Преди този финал пътниците плачели и редили молитви в тресящия се самолет.

Внезапна мощна градушка по време на гръмотевично буря размазала предницата на самолета, а в радио записите се чува глас от контролната кула: "Той (пилотът) няма да успее, няма да успее".

Капитан Александър Акопов по-късно сподели, че той и другите членове на екипажа празнували кацането като "второ раждане".

По думите му ледените късове, които помлели самолета, бил големи колкото кокоше яйце. Други очевидци ги сравняват с мандарини.

"Сън" не сочи датата на драматичното приземяване. Най-вероятно става дума за 27 юли привечер, когато катастрофален пороен дъжд и гръмотевична буря удариха Истанбул.

Връщане от височина 1300 метра

Природната стихия се развилняла 10 минути, след като "Еърбъс"-ът излетял от летище "Атататюрк" на път за Еркан в Северен Кипър.

Машината достигнала височина 1300 метра, когато градушката напукала прозореца, така че пилотът не можел да види пистата, на която да се върне.

Той получил разрешение да кацне на "Ататюрк", макар че към този момент летището било категорично затворено поради лошото време.

Спешни мерки за сигурност били взета на земята; противопожарни автомобили и линейки чакали край пистата.

"Капитанът приземи самолета на сляпо като поддържаше лек наклин и гледаше само през оцеляло малко прозорче", разказва във Фейсбук пътник от този полет.

"Когато кацнахме, всички на летище "Ататюрк" аплодираха - продължава очевидецът. - Пилотите на другите самолети примигваха с фаровете и просто идваха на борда да му стиснат ръката."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини