Хората искат реални наказания за нарушителите по пътищата

Социологическо изследване на "Екзакта" показва, че над 92% от българите подкрепят промяната в закона, предвиждаща лицата, хванати да шофират след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества, да носят наказателна отговорност.

Повече от 85% от хората подкрепят и мярката, предвиждаща прекратяването на регистрацията на автомобилите на нарушителите за срок от 1 година е, в случай че те са неправоспособни или са употребили алкохол или наркотични вещества. Припомняме, мярката важи и в случите на отказ от страна на водача да бъде проверен за алкохол или когато човек е предоставил автомобила си на лице, което няма свидетелство за управление.

Според проучването обаче последната промяна, предвиждаща да се премахнат табелите и предупредителните знаци за радари и камери на пътя, предизвиква недоволство между българите. Против промяната са се обявили 25% от анкетираните българи. 59% са одобрили промените.

Проучването е проведено в периода от 14 до 21 юли, информира БНТ. В него са обобщени обществените нагласи на 1 000 непълнолетни българи в 91 населени места.

Проучването е актуално с оглед на данните на Главна дирекция "Национална полиция", обявени от министъра на вътрешните работи Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов по време на месечната пресконференция, състояла се в петък, 28 юли.

Припомняме, според статистиката за периода от 3 до 9 юли са констатирани 17 121 нарушения по пътищата. Издадени са 9 633 фиша и 5 943 акта. За целият месец са настъпили 164 ПТП-та, загинали са 10 души, а 231 са пострадали.

Според Радев тези факти трябва да са повод за по-засилена кампания срещу нарушителите и войната по пътищата като цяло.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини