Ало-измами: Защо държавата я няма

В събота, 22 юли, 80-годишна жена от Стара Загора повярва на телефонен измамник и, "за да помогне на полицията", хвърли от терасата 2100 евро и златни накити.

Усети се късно, подаде сигнал. Далеч не е първата, не е - уви, и последната.

В случая обаче полицията за броени часове задържа престъпника, 48-годишния В. А. от Силистра, а във "Фиат"-а му откри точно 2100 евро плюс златни накити. Повдигнато му е обвинение за измама, по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Да ги арестуват се случва рядко, прекалено рядко. Според обявени вчера данни в първите 6 месеца на годината са регистрирани 408 телефонни измами (за регистрирани говорим - реалните са много повече), от тях са разкрити 61, задържани са 47 души.

Но заради друго си струва да отбележим ареста в събота, около четири следобед.

Любопитното е, че "Фиат"-а на поредния негодник, тръгнал да тлъстее от спестяванията на стари и уплашени жени, е спрян чак в Русенска област. Това подсказва поне 3 подробности:

  • обширна е "географията" на телефонните измами, подвижни са престъпниците;
  • отлично могат да сътрудничат полицаи от различни областни дирекции;
  • полицията вече има опита "да отгатне" накъде би отпрашил с плячката си поредният съучастник на мним лекар или "полицай".

База на север от Дунава

Накъде? От една страна се знае, че телефонните измамници са у дома си главно във Великотърновска, Плевенска и Русенска област. Друга тяхна база е Румъния.

Това потвърди вчера по БНТ инспектор Стефан Попов от Главна дирекция "Национална полиция", от сектор "Измами":

"Огромната част от престъпленията през последната една година се извършват от територията на Република Румъния, като се използват румънските мобилни оператори."

По-рано светлина върху "румънската връзка" хвърлиха и серията впечатляващи репортажи на Нова телевизия за мафията на телефонните измамници.

Явно, ало-престъпниците се чувстват по-сигурни на север от Дунава, оттам те разиграват своите все по-изобретателни "сценки". Освен това Румъния (неясно защо) допускат свободна продажба на сим-карти, които не подлежат на никакъв контрол и проследяване. Нова тв разкри и показа как ги продават буквално на килограм.

Ало-измамите, следователно, са трансгранично престъпление. А България има споразумения за борба против този вид престъпност с всички съседни страни, без да говорим за по-общите рамки на ЕС, Европол и Интерпол.

Но ако нашенска служба е командировала свой специалист в Румъния, ако е подела там консултации, значи да пази това в дълбока тайна. Ние не знаем водени ли са разговори, докъде са стигнали, какво евентуално ги е препънало.

Въпроси и отговори

Публична тайна са имотите "прогимназии", издигнати с парите, изтръгнати с измама и изнудване от стари българки и българи.

Неведнъж медиите, печатни и електронни - са представяли тези палати и собствениците им. Но колко такива имоти са конфискувани по присъди, колко са отнети по бързия начин - като имущество, придобито с престъпна дейност?

Имаме право да очакваме от не една институция данни и разяснения. Можем да питаме къде е НАП, къде е финансовото разузнаване, къде е държавата в края на краищата. Ала засега най-добър отговор съдържа поведението на самите измамници.

Спокойни са, нямат страх. Нищо не ги притеснява. Ето само няколко от регистрираните случаи през последните 10-12 дни през юли, т.е. след 408-те, вече отчетени за полугодието:

Плевен, 13 юли. 85-годишен мъж дал на измамници 10 000 лева и документите на семейството.

Попово, Търговищко, 16 юли. Възрастната И.К. била сама вкъщи и повярвала на мъжа, представящ се за служител на МВР. Отнети са й 1000 лева.

Шумен, 17 юли. Жена на 77 години хвърлила от терасата 1800 лева за "акция по залавяне на измамници". Освен "полицай" по телефона се обадил мъж, който я заплашвал, че ако не даде пари, "ще й се случи нещо лошо".

С. Кривня, Русенско, 17 юли. Измамена по телефона е 86-годишна жена; отнети са й 1000 лева.

Гълъбово, област Стара Загора, 18 юли. 80-годишен мъж, заблуден, че помага на полицията, оставил до пътната врата на къщата си 5000 лева.

Перник, 18 юли. Жена на 77 г. е измамена с 16 000 лева.

Пловдив, 18 юли. 78-годишна жена дала 2300 лева. Обадила й се жена, която поискала пари за спешна операция, а в разговора се намесил и мъж, представил се за лекар...

Монтана, 19 юли. Мъж на 80 години... Измаменият оставил до кофа за боклук пред дома си сумата 5000 лева.

Държавната машина не е само полиция

И тъй, чудим се къде е държавата пред лицето на тази чума, ало-мафията.

А първата стъпка към отговора е в една проста истина: държавата не се свежда само до полиция и прокуратура.

Държавната машина е много по-сложна структура, а най-много от механизмите й са свързани с изпълнителната власт. Именно от същата власт най-вече се очаква и "магия", която да съгласува в едно и да движи механизмите. "Магията" е тъй дефицитната в днешна България политическа воля.

А полицията и прокуратурата са може би единствените, които не са скръстили ръце. На тях е оставена борбата със злото, те правят каквото могат.

В първите шест месеца на миналата година са регистрирани 380 телефонни измами, с 28 по-малко от сегашните. Това не означава, че реално са били по-малко, а означава, че хората по-често надмогват срама и страха, осмеляват се да сигнализират. За този полезен ефект, който се засилва от 2012-2013 г. насам, решаваща роля имат кампаниите на МВР.

Разкритите сега 61 престъпления са значително повече, отколкото през януари - юни 2016 година.

И въпреки тези стъпки полицията у нас е обречена да бяга на място.

Преди година прокуратурата констатира, че телефонната мафия на практика е безнаказана... Дори и да бъдат хванати, половината от  извършителите получават условни присъди и не влизат в затвора.

57% са условните присъди според данните, цитирани вчера от Стефан Попов. Той добави: "Ниското наказание оставя (у измамниците) чувството, че държавата нехае".

Подценена обществена опасност

Истината е, че съдилищата у нас масово и скандално подценяват обществената опасност на телефонните измами.

Това подценяване е въпрос на някакъв морален упрек.

Работата е, че думите "обществена опасност" - освен очевидното си всекидневно значение - представляват и юридически термин. Именно степента на тази опасност законодателят претегля и тя е най-видима в размера на наказанията.

Където в НК видите 5 или повече години лишаване от свобода, значи престъплението е сред най-опасните.

И неслучайно посегателствата против по-уязвими хора - като деца, невменяеми или приведени в безпомощност, се наказват по-сурово. Те са с по-висока степен на обществена опасност.

Ако магистратите си свършат работата почтено и отговорно, лекето В. А. от Силистра, няма да остане обвинен по чл. чл. 209 от НК.

Да погледнем част от чл. 210, който също преследва измамата, но съдържа т. нар. квалифицирани състави на това престъпление, по-тежките случаи.

Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:
1. ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта;

2. ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;
. . .
4. ако е извършена повторно в немаловажни случаи;
5. ако причинената вреда е в големи размери...

Видно, че практически всички телефонни измами са "квалифицирани".

Не винаги престъпниците се представят за полицаи (предвидено в ал. 1). Но винаги те действат в групи.

Ето на този фон трябва да се прочете процентът условни присъди за ало-измамници. 57% - това е числото на безобразието.. За капак условно биват "наказвани" и рецидивисти, нещо, което е съвършено недопустимо при обществена опасност, оценявана на книга с до 8 години затвор.

Погрешна цел

Колкото и плачевна да е ефективността на сегашния отпор против телефонните измами, летвата би трябвало да се вдигне високо.

Погрешно поставена е целта с този вид престъпления и престъпници да се води традиционната постоянна борба, както да речем с кражбите и крадците.

Правилната посока, точната цел, е бързо, пълно и окончателно ликвидиране на серийните телефонни измами.

Осъществимо е. Нима не помним една България, в която това зло изобщо не беше познато? Нима не знаем, че не сме в Йемен или Южен Судан, или в друга разпадаща се мизерстваща държава. Не, България е напредваща европейска страна и разполага с прилично организирани и снабдени сили на реда и закона.

Изкореняването на ало-измамите е възможно и то в рамките на десетина месеца. Ако още не е постигнато, е защото липсва пустата политическа воля. Защото няколко последователни правителства просто не са се заели сериозно.

Е, може би внимание заслужават и някои други фактори. Известно е, че когато едно нашенско безобразие се шири в необясними размери, обяснението е просто - пари. Ако не можем да обясним безобразието и с пари, сигурно става дума за много пари.

Ето ни пак в "играта" на въпроси и отговори. Колко души са хванати и осъдени у нас за това, че покровителствали негодници с телефони, които обират и унижават нашите майки и бащи? Кого да питаме?

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини