Aрест за полицаи, прекарвали бежанци. Преглед на печата

"Сега":

Петър Чобанов и Валери Димитров: Банковият надзор е виновен за КТБ

Ако "Банков надзор" на БНБ си беше вършил работата като хората, още през 2011-2012 г., щеше да установи, че Корпоративна търговска банка (КТБ) има недостиг на капитал, да я обяви в несъстоятелност и нямаше да се стигне до тези загуби. Това коментира бившият финансов министър от кабинета на Пламен Орешарски - Петър Чобанов, пред БНР в неделя.

Според него, ако банката бе продължила още известно време да функционира, щетите биха били невъобразими.

Валери Димитров, който е в управата на Фонда за гарантиране на влоговете и бивш председател на Сметната палата, също смята, че отговорността за фалита на КТБ е изцяло на банковия надзор.

"Нито министърът на финансите, нито министър-председателят, образно казано не управляват "ръчно" банката - това е частна банка и отговорната институция за надзора е БНБ, а БНБ - тя е независима от централната изпълнителна власт по закон. В този смисъл, за съжаление, надзорната информация се оказа доста капсулирана - дори в самата банка (БНБ) се оказа, че Управителният съвет не е бил наясно със състоянието на банката (КТБ), защото информацията - доколкото е била събрана и разполагаема, е била само при подуправителя по Банков надзор" посочи Димитров.

Спор. 

"Стандарт":

Рекет от Киев за 3 млн. долара

С нечуван рекет Украйна се опитва да извие ръцете на Български морски флот. Киев поиска БМФ да плати 3 млн. долара, като заплаши, че в противен случай ще прекрати фериботните транспортни връзки между двете страни.

Причината е искане на украинското министерство на инфраструктурата двата наши фериботни кораба "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол" да се пререгистрират от по-ниската категория "Б" в по-високата "А". Така те ще дължат по-големи портови такси. "Аргументът" на украинците е, че двата ферибота не извършват пътнически превози. Украйна ще изиска от оператора на корабите - БМФ, $3 млн. за покриване на разликата между такситe за двете категории кораби, и то от 2015 г. досега. София вече връчи нота срещу действията на Киев на посланик Микола Балтаджи.

Акция. 

"Дума":

Aрест за полицаи, прекарвали бежанци

Мигранти и полицаи бяха задържани при акция на МВР, която разкри канал за трафик на нелегални чужденци. Всички те са хванати близо до бензиностанция на магистрала "Тракия". Сред задържаните хора, които се смятат за организатори на канал за трафик, има и полицаи. Според информацията до момента чужденците са пътували в частен автомобил на служител на МВР.

Акцията е била проведена в други градове в страната. Шест души са били превозвани директно от турската към сръбската граница. Задържани са общо девет души. Вероятно тарторът на бандата е жена, а основни участници в нея са бивша барета и бивш полицай. По предварителни данни на мигрант е искана сумата от 600 евро за прекарването през границата.

Бедствие. 

"Монитор":

Огън погълна 11 000 дка от горите у нас

Пожари изпепелиха 11375 дка гори у нас от началото на годината. Това показват данни, предоставени на "Монитор" от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

От информацията става ясно още, че за първите шест месеца на годината стихиите в горите са 225, като се отбелязва увеличение от близо 60 на сто спрямо същия период на миналата година. За периода от януари до юли на 2016 г. в горите са горели 142 пожара. Засегнатите площи през тази година от пожари пък са с един път и половина повече спрямо година по-рано, като тогава унищожените гори са били 4290 дка.

Според данните на агенцията причината за нарастването на пожарите през пролетта тази година се дължи в най-голяма степен на необичайно високите температури в комбинация с липса на валежи в края на март и първата половина на април. Основна причина за възникващите пожари в горите е човешка небрежност, посочват още от ИАГ. Данните показват, че това е причината за близо 79 на сто или 177 броя от стихиите от началото на годината.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини