Лобистка поправка вдига цената на българските цигари

Тихомълком депутатите гласуваха вдигане на цената на българските цигари от Нова година. Това се случи покрай шумно обсъжданото ограничаване на плащанията в брой. На практика бе използван изпитаният номер за прокарване на лобистки и скандални поправки - с промушване на текстове без предварително обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закон, който няма нищо общо - в случая Данъчно-осигурителният процесуален кодекс стана параван за промяна в Закона за акцизите. Гласуваните изменения, които ще доведат до поскъпване на евтините български цигари за сметка на вносните, събудиха подозрение, че са свързани с придобиването на "Булгартабак" от "Бритиш Американ табако" (БАТ).

От началото на следващата година се завишава от 101 лв. на 109 лв. специфичният акциз на 1000 къса цигари, а се намалява адвалорният (който зависи от цената) от 28 на 25%. Ефектът от това е, че цената на българските цигари, които са по-евтини, ще се увеличи с около 10-15 стотинки, а на вносните ще намалее с 10-15 стотинки, ако производителят реши. Така цените на българските и вносните цигари ще се доближат още повече. 

Странното е, че само преди месеци, в края на 2016 година, депутатите приеха съвсем друг план за акцизите и той предвиждаше адвалорната част на акциза да намалява. Това беше и политиката в последните години - така да се променят двете компоненти на акциза, че да се получи по-леко поскъпване на българските цигари пред вносните. По този начин се осигуряваше конкурентно предимство на производството на фабриките от холдинга "Булгартабак" - бизнес, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски. Тази практика бе приложена и от началото на тази година с промените в Закона за акцизите. През април т.г. "Булгартабак" продаде водещите си цигарени марки на БАТ. А наскоро новият собственик обяви, че ще разраства производствата си в Румъния, докато не е ясно какво ще се случи с българските мощности.

Според обясненията на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова със сегашното решение се осигурявала равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове. Тя посочи, че миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. Сега ръстовете се изравнявали. Преди месеци обаче Стоянова защитаваше обратната позиция. 

С РЕОТАН 

Друга промяна, гласувана в Закона за акцизите, е въвеждането на акциз за т.нар. нагреваеми цигари. Това е нов продукт, който все още не се продава на българския пазар, но явно има инвестиционен интерес да се внася и у нас. При тях тютюнът не изгаря, а само се нагрява от специално устройство, като се превръща в аерозол, който бил по-малко вреден за здравето. В тази връзка от тютюневия бранш настояха за нулева ставка, за да се насърчи навлизането на този продукт на пазара. В крайна сметка гласувана бе ставка, равна на тази на рязания тютюн - 152 лв. на килограм.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини