Опозиционният референдум във Венецуела започна

Избирателните секции отвориха врати във Венецуела, където по инициатива на дясната опозиция се провежда всенародно допитване. То трябва да покаже каква е подкрепата за плановете на левия президент Николас Мадуро да промени конституцията на фона на ширещо се политическо насилие.

Десетки хора се наредиха на опашки в кварталите на венецуелската столица Каракас още преди началото на изборния ден в 7 ч. местно време.

Делегати и доброволци, повечето облечени в бяло, разпъваха шатри и маси.

Властите до последно отказваха да разрешат гласуването, което възприемат като акт на гражданско неподчинение, а привържениците на Мадуро бойкотират референдума.

Доминираният от опозицията парламент одобри провеждането на днешния референдум, а блокът „Кръгла маса за демократично единство” утвърди 3 въпроса, на които ще отговарят гражданите.

Въпросите са за това дали приемат свикването на учредително събрание без предварително народно одобрение, дали изискват армията да се подчинява и да защитава конституцията от 1999 г. и да подкрепя решенията на Националното събрание и дали гражданите са съгласни държавната власт да бъде обновена в съответствие с конституцията чрез свободни избори и създаване на правителство на националното единство.

Националната избирателна комисия вече обяви, че референдумът на опозицията няма да има правна сила.

Опозицията се позовава на член 71 от основния закон, който позволява провеждане на допитвания с консултативен характер.

От началото на април във Венецуела се провеждат масови протести след решение на върховния съд за сериозно ограничаване на властта на националното събрание (парламента). Решението беше отменено, но привържениците на дясната опозиция излязоха на улицата с искане за оставка на членовете на съда и провеждане на предсрочни избори.

Сега опозицията протестира и срещу свикването на учредително събрание, по инициатива на Мадуро, като го смята за неправомерен опит за промяна на конституцията.

По последни данни в протестите са загинали над 90 души.

 

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини