23 °C

От дрога до опасни бактерии - експерти разкриват какво има върху парите ни

Живеем в мръсен свят. Където и да отидем, ние сме сред микроби. Бактерии, гъбички и вируси живеят в нашите телефони, автобусните седалки, дръжките на вратите и пейките в парка. Разменяме си тези микроскопични организми когато се ръкуваме или седим в автомобил. Тези микроби си предаваме и чрез парите.

Ново проучване идентифицира стотици различни щамове на бактерии върху доларови банкноти, циркулиращи из Ню Йорк. Но не само това - откритите неща варират от ДНК от домашни любимци до следи от наркотици. Кокаин е открит при почти 80% от доларовите банкноти в Ню Йорк.

Учените обаче успокояват, че разпространението на болести чрез банкноти е рядко и досега не е имало голяма епидемия, която да е започнала от банкомат, пише изданието Conversation.

От автоматите за кафе до контрольорите в градския транспорт - всяка една банкнота, преминаваща от човек на човек, съдържа частица от средата, от която идва - и предава тази частица на следващия човек, следващото място, където отива. Учени от Университета в Ню Йорк са създали цял списък с неща, открити върху проучените от тях долари. Резултатите показват по какъв начин парите могат незабелязано да отразят човешката дейност, като оставят т.нар. молекулни следи.Сред най-често срещаните бактерии по банкнотите са Propionibacterium acnes - причинителят на акнето, и Streptococcus oralis - бактерии, живеещи в човешката уста.Изследователски екип, воден от биолога Джейн Карлтън (Jane Carlton) от Университета в Ню Йорк, също така открива следи от ДНК от домашни животни и от специфични бактерии, свързвани с определени храни.

Подобно проучване разкрива следи от ДНК върху бутоните на банкоматите, отразявайки храната, която хората консумират в различните части на Ню Йорк. Хората в Харлем, например, се хранят с повече пилета, отколкото тези в Китайския квартал, които предпочитат повече риба и мекотели. 

Следи от кокаин могат да бъдат открити в почти 80% от доларовите банкноти. Други наркотици, като морфин, хероин, метамфетамини и амфетамини, също могат да бъдат открити върху банкнотите, макар и по-рядко от кокаина.

Идентифицирането на храните, които хората консумират и наркотиците, които използват, въз основа на взаимодействието с пари може и да не изглежда на пръв поглед интересно, но учените използват тези данни, за да разберат моделите на болестите.

Повечето от микробите, които учените идентифицират в Ню Йорк, не причиняват болести. Но други проучвания показват, че щамове на бактерии и вируси, причиняващи болести, могат да бъдат прехвърляни с парите.Резултатите от изследванията показват, че бактерии, причиняващи зарази чрез храната - като салмонела и патогенен щам E.coli - могат да оцелеят върху монети и да ползват банкомати за скривалища.

Други бактерии, като Метицилин-резистентен стафилокок (MRSA), който причинява кожни инфекции, са открити върху банкноти в САЩ и Канада, но е неизвестен размерът, до който могат да разпростират инфекции.

Но дори микроби, причиняващи болести, да могат да оцелеят в места като банкоматите, добрата новина е, че в повечето случаи не заразяват хората. Преносът на болести, свързан с пари, е рядко срещан и досега не са открити епидемии, започнали от банкомати.

Това обаче не пречи да се опитаме да направим парите си по-чисти. Учените работят върху начини за почистване на парите между прехвърлянията. Когато стари банкноти се поставят във въглероден диоксид на специфична температура и натиск, това може да премахне мазнините и мръсотията от човешките пръсти, докато в същото време топлината убива микробите.

Американката валута все още се прави от смес от памук и лен, които имат по-голям бактериален растеж от пластмасовите полимери. Няколко държави вече извършват преход към пластмасовите пари, върху които се задържат по-малко бактерии. Канада е въвела тези пари от 2013 г.

Дори ако парите не са директно отговорни за разпространението на болести, все още историята на пътуването на банкнотите може да проследи по какъв начин хората разпространяват болестите. Уебсайтът WheresGeorge.com, създаден през 1998 г., дава възможност на потребителите да проследят доларови банкноти като запишат техните серийни номера.

За почти 20-те години от съществуването на сайта, WheresGeorge е проследил географското разположене на над 1 милиард банкноти. Физици от института Макс Планк и Калифорнийския университет в Санта Барбара сега използват данни от този сайт за проследяване на епидемии. Информация за придвижването на хората и нивата на контакт, налична в WheresGeorge, дори беше използвана за прогнозиране на разпространението на свинския грип от 2009 г.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини