Борисов: Газовият хъб ”Балкан” е водещ за бъдещето ни

България е фактор на Балканите със своите възможности в газопреносната система.

И в момента 16,7 млрд. м³ газ минават през България, а 80% от компресорните станции са на територията на страната. Водещо за нашето бъдеще е изграждането на газов хъб Балкан, който ще даде възможност за диверсификация в преноса и търговията с газ в целия регион. 

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов, който участва в 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул. 

В изказването си пред форума той подчерта значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните доставки. 

Министър-председателят отбеляза целенасочените усилия на страната ни за изграждане на интерконекторните връзки с Турция,Гърция и Сърбия, като вече е въведена в експлоатация тази с Румъния. 

Той отбеляза и дейността по разширяване на газохранилищата. 

Премиерът апелира да се работи бързо и активно по изграждането на следващите газопреносни коридори. „Южният газов коридор, който да минава през България и Сърбия, стои на дневен ред и ние се отнасяме много сериозно към неговата реализация“, обяви още Борисов пред Световния петролен конгрес. Борисов представи проекта за европейски газов хъб "Балкан".

"Балканите ще бъдат бъдещият енергиен газов хъб за Европа. Ние съзнаваме добре това. Най-големите енергийни компании извършват сондажи в Черно море. Ние ще имаме шанса да изпращаме газ за Европа", заяви Борисов, съобщи "Миллиет", цитиран от БТА. 

Според източници от пресцентъра на конгреса се предвижда Бойко Борисов да проведе работна среща с турския премиер Бинали Йълдъръм. 

С минута мълчание и ставане на крака в памет на загиналите близо 250 души в осуетения опит за преврат преди една година започна програмата на световния форум, който събра над пет хиляди участници в Истанбулския конгресен център "Лютфи Кърдар". Той се провежда под наслова "Мостове към нашето енергийно бъдеще". 

Във форума освен Бойко Борисов участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, сръбският президент Александър Вучич, албанският президент Еди Рама, премиери, министри, отговорни представители на водещи енергийни компании. 

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак очерта основните насоки в турската енергийна политика. "Две са основните насоки в енергийната политика на Турция - развитие на инфраструктурата и активизиране на сътрудничеството в дългосрочен план. 

През 2023 г.ще влязат в действие депа с капацитет 11 млрд.куб.м газ. Турция има предимството, че географски е сред страните с голям енергиен потенциал. В този смисъл ще продължим да бъдем естествен партньор на всички енергийни проекти в региона", каза той. 

Няколко етажа от най-големия конгресен център на Истанбул "Лютфи Кърдар" са заети с изложения на световни енергийни компании от цял свят. Иран се представя с просторен павилион, правят впечатление големи павилиони на САЩ, Япония, Русия, Азербайджан и др. 

Борисов участва и в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама, посветена на енергийните проекти в региона. 

Коментари в сайта

Последни новини