Без приватизация БМФ щял да отиде за скрап

Не върви на един вицепремиер да борави с данни, които абсолютно не отговарят на истината. Както и да обяснява как няма криза в корабоплаването.

Това заяви шефът на Моряшкия синдикат Красимир Вълчев, в интервю, публикувано от "Стандарт". 

В последната седмица напрежението се нагнети между Параходство Български морски флот и вицепремиера Валери Симеонов, който отправи и лични атаки срещу собственика на БМФ Кирил Домусчиев. 

"Миналата година нивото на фрахтовия пазар беше по-малко от 2000 долара на ден, при положение, че само екипажът струва 2500, а най-ниската възможна издръжка на един кораб е 4700 долара дневно. Материята е толкова сложна, а той изведнъж започна да разбира толкова много, че дава оценки като крайна инстанция. Като няма криза, защо „Варна шипинг", „Ахилеас", „Космо шипинг", които се занимават със същия тип дейност и с насипни товари, не са вече на пазара? Защо фалираха? И какво значи „някаква декларация" на моряшкия синдикат, както той се изразява? Аз я изпратих подписана и подпечатана, и не се крия. Какво значи няма подписи на декларацията? Просто изпратихме текста без тях, за да е по-лесно на медиите", коментира Красимир Вълчев. 

В отговор на въпрос има ли накърнен държавен интерес в БМФ, Вълчев казва: "още през 2002 г., 6 години преди приватизацията, сигнализирах, че ако това предприятие се приватизира, в него не могат да останат повече от 1000 моряци и 30 кораба, защото няма пазар. И корабите щяха да бъдат нарязани, защото тогава бяха на практика скрап, на техния борд беше опасно за работа. Ако бяхме останали държавно предприятие, мога да докажа с цифри, че щяхме да бъдем фалирани!" 

"Приватизацията е на 8 август 2008 г., а на 15 октомври кораб, който се продаваше за 15 млн. евро, вече струваше 1 милион долара. Това е няма и 3 месеца след приватизирането на компанията. И съм питал г-н Домусчиев, с когото работим в партньорство: Как можа такъв лош късмет? Никога не беше имало такова ниско ниво на навлата (цената на тонажа на стоките- б.р.) в корабоплаването, като тогава", обясни Вълчев. 

Според него подновяването на флота реално е станало след приватизацията. Дружеството трябва да получи още два 42-хилядни кораба, сключили са договори за още четири 45-хилядни и още четири има за получаване в перспектива - общо 10. 

"Това са инвестиции за над 200 милиона и с тях инвестиционният план ще бъде изпълнен, въпреки кризата. И понеже много се говори за тонажа: ако бяха решили да купят 10 кораба по 150 тона, щяха да преизпълнят тонажа, но на тях щеше да има само 400 работни места. А сега са от порядъка на 1500. Симеонов разправя, че са 124 човека, ама това са тези, които работят директно в БМФ, а другите работят в компании на дружеството. 34 кораба по 2 екипажа на всеки от по 24 човека колко прави? 124 ли?", пита Вълчев. 

Според него моряците, които работят, са над 1500, и то без администрацията и без бреговия състав. Не знам кой му ги дава тези данни на г-н Симеонов, каза Вълчев.

"Аз не виждам полза от този шум, освен обслужването на личното его на Валери Симеонов",е на мнение Вълчев. 

Запитан как приемате обвиненията му в неизпълнение на приватизационния договор на Параходството, Вълчев заяви: "Нека някой ми покаже някоя приватизационна сделка, която може да се противопостави на нашата. Имаме направени 700 милиона инвестиции, като държавата все още е съсобственик с 30%, макар че не е дала нито една стотинка. Всички пари са осигурени от собствениците и с техни гаранции. И те не ги вадят от дюшека, това са кредити. И в такава тежка ситуация вместо да се адмирира, че се прави всичко възможно да се запази бизнес, в който България има 125-годишна традиция, ние гледаме да го очерним. Разбира се, аз не мога да обвинявам държавата, че е натоварила приватизационния договор с конкретни параметри, които времето промени – такова е било времето. Но подкрепям и искането на собствениците в Арбитражния съд, защото те твърдят, че на практика са работили в екстремална ситуация. Онази криза не беше от леките, които можеш да избегнеш с добро управление, в нея човек беше поставен на колене."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гг
    Ггг
    0 0
    18:01, 7 юли 2017
    Красимир Вълчев го познавам той си е служител и верен слуга на гела
  • 2
    Гг
    Ггг
    0 0
    18:03, 7 юли 2017
    Вълчев варна шипинг не е фалирала лъжец
Последни новини