Ердоган: Германия се самоубива със забраната да говоря

Турският президент Реджеп Ердоган заявил пред германския в. "Цайт", че Германия "извършва самоубийство", като не му позволява да говори пред турците в страната.

Той иска да направи това по време на посещението му в Германия за срещата на върха на Г-20, която започва в петък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Германия извършва самоубийство. Германия трябва да поправи тази грешка", заяви Ердоган. 

Той предупреди, че докато Германия не връща в Турция поддръжниците на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, Анкара ще я разглежда като страна, която защитава терористите. Турските власти обвиняват Гюлен за организирането на опита за преврат в Турция през юли миналата година. Гюлен отхвърля тези обвинения.

Същевременно Ердоган каза, че Германия и Турция имат нужда една от друга и че на персонално ниво той няма проблем с канцлера Ангела Меркел.

Миналата седмица германското правителство обяви, че ще ограничи възможността представители на чужди държави да правят митинги и предизборна агитация в страната. Германският външен министър Зигмар Габриел директно призна, че Берлин смята за "неуместно" Ердоган да участва в публични прояви в Германия покрай срещата на Г-20. Габриел каза, че не иска турските вътрешни конфликти да се разиграват сред турската общност в Германия, очевидно визирайки дълбоките политически разделения в Турция.

Германското правителство отново призова вчера Ердоган да уважи молбата му да не говори пред турци по време на престоя си в Хамбург. Говорител заяви, че дори появата на президента при турското консулство или чрез видеовръзка "би била обида за ясно изразената воля на правителството и нарушаване на германския суверенитет". 

Турция възмутена от провокация към Ердоган 

Междувременно вчера турското посолство в Берлин изпрати в германското външно министерство нота във връзка с провокация в Германия, насочена срещу Реджеп Тайип Ердоган, съобщи турският телевизионен канал Хабер7. 

На кола, качена на подиум пред сградата на германското федерално канцлерство бил окачен плакат с портретите на турския президент, руския му колега Владимир Путин и саудитския крал Салман и надпис: "Искаш ли да спечелиш тази кола? Тогава убий диктатурата". 

Провокативната акция е организирана от сдружение "Център за политическа красота". 

От турското посолство заявиха, че е недопустимо да се позволи подобна акция, съдържаща насилие. В един деликатен период, когато трябва да се защитават мирът и общите ценности на обществата, подобни акции, които могат да подстрекават към омраза и насилие, е очевидно, че не служат на мира, заявиха още от дипломатическата мисия.

Коментари в сайта

Последни новини