15 °C

Как да прехвърлим информацията от стария на новия си смартфон

Когато настъпи моментът да смените стария си телефон с нов, вероятно ще почувствате тревога. Разбира се, ще бъдете развълнувани от новата си придобивка, но със сигурност ще се притесните за всичките си данни, които се съхраняват в стария ви телефон. Със сигурност имате приложения, персонализирани настройки, снимки, контакти и други файлове, които искате да запазите, как смятате да постъпите?

Ръчното прехвърляне на всички данни от стария на новия ви телефон ще отнеме доста време, за щастие има по-добър начин. Това са съветите на Make Use Of, които ще са ви от ползва в подобна ситуация.

1. Настройки: Android Backup Service

Най-важният инструмент за осигуряване на лесен трансфер е използването на услугата за архивиране на Android. Тя ще запази някои от настройките ви в облака, в това число:

- настройките на Google Calendar

- Wi-Fi мрежи и пароли

- тапети за началния екран

- настройките на Gmail

- настройки на дисплея

- език и настройки за въвеждане

- настройки за дата и час.

Някои приложения на трети страни също ще бъдат архивирани, но не всички приложения са съвместими.

За да включите Android Backup Service, отидете в Settings > Backup and reset и се уверете, че опцията „Backup my data“ е включена.

Ако имате повече от един Google Account на устройството си трябва да изберете кой профил искате да използвате за запазване на резервните копия. Направете своя избор под опцията „Backup account“.

Когато включите новия си телефон за първи път, той ще ви помоли да въведете данните си за Google профила си. Ако телефонът разпознае резервно копие на сървърите, той ще ви попита дали искате да го използвате. Докоснете „Yes“.

Специфични за производителя функции

Потребителите на Samsung имат достъп до патентовано приложение, наречено SmartSwitch Mobile. В допълнение към данните, които се съхраняват от услугата за архивиране на Android, то ще премести и вашите текстови съобщения, телефони обаждания, контакти и имейл акаунти.

Потребителите на Sony могат да използват Sony Xperia Transfer, HTC предлага HTC Transfer Tool, а LG – LG Bridge. Всички те изпълняват подобни функции.

Не забравяйте, че тъй като всички тези услуги са собственост на конкретен производител, те са полезни само ако преминавате към друг телефон от същия производител.

2. Снимки: Google Photos

Има няколко приложения, които можете да използвате, за да преместите снимките си от едно устройство на друго. Сред тях са OneDrive и Google Drive, но най-лесният и най-ефективен подход е чрез Google Photos.

Първо, уверете се, че всичките ви фото файлове са архивирани. Внимавайте, защото може да имате няколко папки (за камера, изображения на WhatsApp, анимирани GIF, скрийншоти и др.). Необходимо е ръчно да включите резервните копия за всяка папка, чието съдържание искате на новия ви телефон.

За да архивирате папка, отворете Google Photos и отидете в Menu (три хоризонтални линии) > Settings > Backup and Sync > Back up device folders. Плъзнете плъзгача до всяка папка, която искате да запазите. Когато влезете в новия си телефон, всички снимки, които сте архивирали, трябва незабавно да се покажат в приложението.

3. Пароли: LastPass

Android телефоните предлагат функция, наречена Smart Lock for Passwords. С други думи, Google пази паролите за приложенията ви на собствените си сървъри. Когато преинсталирате приложението на ново устройство, телефонът ще го разпознае и ще попълни предварително вашето потребителско име и парола. За съжаление, функцията изисква разработчиците да изграждат свързаната с тях технология в своите приложения, но много от тях не са направили това.

Разбира се, Chrome може да запазва и паролите ви, но не е добра практика паролите да се съхраняват в браузър. Той няма да има същия стандарт на сигурност като специализиран мениджър на пароли.

В допълнение, за съхранение на пароли можете да използвате и програми като LastPass.

4. Съобщения: SMS Backup & Restore

Да, SMS и MMS вече са стара технология, но има изненадващо голям брой хора, които все още разчитат на този вид комуникация. Най-надеждният начин да преместите съобщенията си на новия телефон е като използвате SMS Backup & Restore.

Приложението прави точно това, което подсказва името му: можете да архивирате съобщенията си на едно устройство и да ги възстановите на друго. Очевидно ще ви трябва копие на приложението SMS Backup & Restore на двете устройства.

Приложението също така ви позволява да изпращате резервни копия до предпочитана от вас облачна услуга за съхранение, да избирате кои конкретни съобщения да архивирате и да планирате период на архивиране.

Ако използвате WhatsApp, лесно можете да преместите данните на новия си телефон. Просто отворете приложението и отидете в Menu > Settings > Chat backup и натиснете „Backup“.

5. Лични данни

Можете ръчно да премествате всички данни от телефона си, които не попадат в нито една от по-горните категории. Може да се наложи да направите това, ако имате аудио, стари подкасти или важни документи, запазени в произволни папки на вашето устройство. Ако има съдържание, което искате да спасите, имате две възможности:

- USB кабел - Можете да използвате USB кабел, за да прехвърлите данните от телефона си към компютъра, а след това от компютъра си в същата папка на новото ви устройство.

- SD карта - Ако телефонът ви има SD карта, можете да преместите данни върху нея, след което да сложите картата на новия си телефон.

6. Инструменти на трети страни

Ако всички тези стъпки описани по-горе ви се струват като огромен труд, можете да използвате специално за целта приложение от Google Play Store. Най-доброто от тях за неразкодирани устройства е Helium.

Helium ще архивира и синхронизира вашите приложения и данните ви в облака. Приложението работи с няколко устройства и можете да възстановите данните си с едно кликване. Ще ви е необходимо копие на приложението и на двата телефона, както и на вашия компютър. Освен приложенията и настройките ви, приложението ще синхронизира вашите контакти, SMS, различни потребителски акаунти, настройки за Wi-Fi и обаждания.

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини